S starostjo postaja vzdrževanje telesne teže vse težje – metabolizem se naravno upočasnjuje, telo izgublja mišično maso, hormonske spremembe pa dodatno vplivajo na porabo energije. Čeprav teh procesov ni mogoče povsem ustaviti, lahko z ustreznimi prehranskimi navadami njihov vpliv močno omilimo. Strokovnjaki za prehrano zato opozarjajo na štiri živila, ki naj jih ljudje po 40. letu raje omejijo ali popolnoma opustijo, saj lahko dodatno zavirajo presnovo in prispevajo k pridobivanju teže.
1. Beli riž – malo vlaknin, hiter dvig sladkorja
Beli riž vsebuje zelo malo vlaknin, kar otežuje uravnavanje krvnega sladkorja in lahko vodi do prenajedanja. "Uživanje belega riža je smiselno čim bolj omejiti. Zaradi pomanjkanja vlaknin in hranil ima visok glikemični indeks, kar povzroča hiter porast sladkorja v krvi. S časom to lahko prispeva k inzulinski rezistenci in vnetjem," pojasnjuje Kubanych Takyrbashev. Priporoča izbiro polnozrnatih žit, ki vsebujejo vlaknine in povzročijo bolj stabilen odziv glukoze.
2. Margarina, maščobe, ki spodbujajo vnetja
Številne margarine, ne sicer v Evropski uniji, vsebujejo transmaščobe, ki so povezane s kroničnimi vnetji in motnjami metabolizma. Nutricionistka Johanna Angman opozarja: "Transmaščobe zvišujejo slab (LDL) holesterol in znižujejo dober (HDL) holesterol. Ta neravnovesja povečujejo tveganje za aterosklerozo in bolezni srca."
Svetuje, da kupci pozorno berejo deklaracije ter se izogibajo izdelkom z oznako "delno hidrogenirana olja".
3. Predelano meso – aditivi, sol in nasičene maščobe
Klobase, slanina, salame in drugi predelani mesni izdelki pogosto vsebujejo velike količine natrija, nasičenih maščob ter aditivov, kot so nitrati.
Nutricionistka Emily Johnson poudarja: "Ti izdelki lahko negativno vplivajo na presnovo, povečajo tveganje za vnetja in pogosto prispevajo k pridobivanju telesne teže."
4. Rastlinska olja – skrite transmaščobe in malo hranil
Nekatera rastlinska olja lahko vsebujejo skrite transmaščobe ali delno hidrogenirana olja, opozarja dietetičarka Jill Mongene. Takšne maščobe so povezane z zvišanjem holesterola in dolgoročno s srčnožilnimi zapleti.
Nutricionist Jay Cowin dodaja, da olja z visokim deležem nasičenih maščobnih kislin vsebujejo le sledove hranil: "Kuhanje z olji, ki so pretežno maščoba, ne prinaša prehranske vrednosti, zato jih je smiselno uporabljati zmerno ali jih nadomestiti z bolj zdravimi možnostmi."


