S kuhalnico po svetu: Kaszotto - poljska inačica italijanske rižote

Razen z ajdovo kašo jo pripravljajo tudi z ječmenom, jedi pa lahko dodamo tudi različno zelenjavo in gobe.

Profimedia
Datum 5. oktober 2025 09:00
Čas branja 2 min

25 dag ajdove kaše

1 srednje velika čebula

2 stroka česna

sol, poper

manjši šopek peteršilja

25 dag piščančjega fileja

1 jušna žlica masla

ščepec timijana

3 dl jušne osnove

 

Ajdovo kašo speremo skozi cedilo. Meso natremo s soljo in poprom, ga narežemo na manjše kose in shranimo. Čebulo in česen drobno sesekljamo, sesekljamo tudi peteršilj. V ponvi segrejemo maslo in dodamo najprej čebulo. Pražimo, dokler ne uplahne, dodamo odcejeno ajdovo kašo. Pražimo nekaj minut, solimo in popramo, dodamo še česen, premešamo in zalijemo s toliko jušne osnove ali vode, da je kaša komaj pokrita. Na zmernem ognju kuhamo, dokler tekočina ne povre, potem znova zalijemo z juho ali vodo. Med kuhanjem dodamo timijan. Postopno zalivanje ponavljamo, dokler ajdova kaša ni kuhana. Medtem ko kuhamo kaszotto, v ponvi na maslu spečemo kose mesa. Ko ajdovo kašo umaknemo z ognja, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem. Po vrhu naložimo kose pečene perutnine in postrežemo.

Kaszotto je poljska inačica italijanske rižote, bi lahko rekli. Razen z ajdovo kašo jo pripravljajo tudi z ječmenom, jedi pa lahko dodamo tudi različno zelenjavo in gobe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Izrael bo lahko sodeloval na Evroviziji, Slovenije na Dunaju ne bo. Se strinjate s tako odločitvijo RTV Slovenija?
Da, s tem smo pokazali moralno držo.
39%
257 glasov
Odpovedati bi se morali sodelovanju že pred leti.
39%
256 glasov
Ne, gre za glasbeni izbor in morali bi sodelovati.
15%
102 glasov
Ne vem, me ne zanima.
7%
46 glasov
Skupaj glasov: 661