S kuhalnico po svetu: Jelenji zrezek z gobami

Po želji lahko omako spasiramo, da je gladka in se ne čutijo koščki koreničja in začimb. Postrežemo s poljubno prilogo.

Profimedia
Datum 20. september 2025 07:00
Čas branja 2 min

4 uležani jelenji zrezki po 12 do 15 dag

malo moke

30 dag gob (lisičke ali jurčki)

1 šalotka

2 vejici timijana

sol, poper

košček korenine peteršilja

1 majhen korenček

1 rezina zelene

0,5 dl rdečega vina

nekaj brinovih jagod

majhen šopek peteršilja

nekaj žlic olja

 

Zrezke narahlo potolčemo (na meso damo kuhinjsko prozorno folijo, da ne tolčemo po mesu), potem jih natremo s soljo in poprom in po eni strani posujemo z malo moke. Začinimo jih lahko tudi z mešanico začimb za divjačino. Gobe očistimo in večje narežemo na lističe; če imamo lisičke, jih ne režemo. Peteršilj in korenček ostrgamo in narežemo na majhne kocke, narežemo tudi rezino zelene. Brinove jagode zdrobimo, čebulo sesekljamo.

V ponvi segrejemo olje in dodamo zrezke s pomokano stranjo navzdol. Pečemo jih dve do tri minute na vsaki strani, potem jih shranimo na toplem. Na isti maščobi (po potrebi dodamo še malo olja ali masla) prepražimo šalotko, dodamo korenje, peteršilj in zeleno ter timijan, solimo in popramo. Pražimo dve do tri minute, dolijemo vino in malo vode. Omako kuhamo nekaj minut, nato damo vanjo zrezke, skupaj s sokom, ki se je nabral. V pokriti posodi in na zmernem ognju jih pustimo 20 minut, vmes jih občasno obrnemo. Če se omaka preveč zgosti, dolijemo malo vode ali vina.

V drugi ponvi segrejemo malo olja in potem dodamo gobe. Dodamo ščepec soli in popra. Pražimo jih nekaj minut, nato pa jih na zmernem ognju pustimo, da tekočina, ki jo gobe spustijo, povsem povre. Na koncu po gobah posipamo sesekljan peteršilj. Zrezke vzamemo iz omake in jih damo na krožnik, dodamo še gobe in potem oboje pokapljamo z omako. Po želji lahko omako spasiramo, da je gladka in se ne čutijo koščki koreničja in začimb. Postrežemo s poljubno prilogo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Izrael bo lahko sodeloval na Evroviziji, Slovenije na Dunaju ne bo. Se strinjate s tako odločitvijo RTV Slovenija?
Da, s tem smo pokazali moralno držo.
39%
257 glasov
Odpovedati bi se morali sodelovanju že pred leti.
39%
256 glasov
Ne, gre za glasbeni izbor in morali bi sodelovati.
15%
102 glasov
Ne vem, me ne zanima.
7%
46 glasov
Skupaj glasov: 661