Prinaša drzen koncept: Eden najboljših kuharskih mojstrov prevzema kultno istrsko restavracijo

Eden najboljših kuharskih mojstrov na regionalni sceni prevzema vodenje kuhinje restavracije Spinnaker v Poreču.

Poreč se je v zadnjih letih profiliral kot središče visoke gastronomije na Jadranu, predvsem po zaslugi vlaganj in sodelovanj z mednarodno priznanimi chefi. 
Poreč se je v zadnjih letih profiliral kot središče visoke gastronomije na Jadranu, predvsem po zaslugi vlaganj in sodelovanj z mednarodno priznanimi chefi. 
Profimedia
Datum 2. december 2025 10:22
Čas branja 3 min

Marko Turković, ki velja za enega najboljših chefov na hrvaški gastronomski sceni, bo spomladi prevzel vodenje kuhinje v restavraciji Spinnaker v Poreču. To označuje začetek novega poglavja za eno najpomembnejših "fine dining" restavracij v Istri, ki deluje v sklopu verige Valamar in se ponaša z Michelinovim priporočilom.

Poleg Turkovića v Spinnaker prihaja tudi izkušeni gostinec in batler Ivan Maljevac, ki bo prevzel vodenje servisa. Njun prihod sledi odločitvi dosedanjega chefa Gorana Hrastovčaka, da s svojo ožjo ekipo preide na nov Valamarjev projekt Harry's Piccolo, katerega odprtje je načrtovano za pomlad 2026. Poreč se je v zadnjih letih profiliral kot središče visoke gastronomije na Jadranu, predvsem po zaslugi vlaganj in sodelovanj z mednarodno priznanimi chefi. Med partnerji so imena, kot so brata Cerea, Tvrtko Šakota in naša kuharska zvezdnica Ana Roš.

(GREMA NA KAFE) David Vračko, mariborski gastronomski punker, ki navdušuje v Maku in deli ​"dedkomraznico"

Drzen kulinarični iskorak

Spinnaker je bil pod prejšnjim vodstvom izhodiščna točka gastronomske transformacije Poreča, saj je restavracija osvojila številna priznanja. Turković sedaj prinaša avtorski koncept, ki bo morsko orientiran, s fokusom na jadranske ribe in manj uporabljene vrste, pri čemer bo dosledno sledil filozofiji "od glave do repa". Kot poroča hrvaški portal Index, bo njegova kuhinja moderna in tehnično precizna, a globoko povezana z lokalno tradicijo in trajnostjo.

Tomaž Kavčič se je poslovil od Vile Vipolže

"Poreč je kraj, ki dovoljuje drzno kulinarično ponudbo. Mi nismo sem prišli le postreči jedi. In ne, ne bomo samo kuhali. Gostom želimo razkriti resnico o morju. Moj fokus na zanemarjene vrste rib ni provokacija, temveč elementarna dolžnost do trajnosti in avtentičnosti. Želimo ponuditi iskreno izkušnjo – premišljeno do srži in utemeljeno na globokem spoštovanju do vsakega, tudi najmanjšega lokalnega proizvajalca," poudarja Marko Turković.

Gordon Ramsay ostal brez besed ob računu v restavraciji: "Kaj je to, za vraga?"

Eleganca in osebni pristop

Vzporedno z razvojem nove kulinarične smeri bo Ivan Maljevac oblikoval filozofijo strežbe in odnosa do gostov. Kot šolani batler z mednarodnimi izkušnjami želi v Spinnakerju dvigniti raven elegance in osebnega pristopa. Maljevac izpostavlja, da želijo zagotoviti diskretno in nevidno posvečenost, ki se bo čutila v vsakem detajlu servisa.

Izognite se tej usodni napaki! Tukaj je recept Jamieja Oliverja za popolno karbonaro

Med zimskimi meseci bo restavracija doživela manjšo prenovo oziroma "facelifting", da bi spomladi goste pričakala v osveženem prostoru, usklajenem z novim konceptom kuhinje in servisa. Spinnaker bo svojo aktualno fazo zaključil s svečano silvestrsko večerjo 31. decembra, čemur sledi začasno zaprtje in priprava na novo dobo pod vodstvom Turkovića in Maljevca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Izrael bo lahko sodeloval na Evroviziji, Slovenije na Dunaju ne bo. Se strinjate s tako odločitvijo RTV Slovenija?
Da, s tem smo pokazali moralno držo.
40%
235 glasov
Odpovedati bi se morali sodelovanju že pred leti.
39%
230 glasov
Ne, gre za glasbeni izbor in morali bi sodelovati.
15%
86 glasov
Ne vem, me ne zanima.
7%
41 glasov
Skupaj glasov: 592