(GREMA NA KAFE) David Vračko, mariborski gastronomski punker, ki navdušuje v Maku in deli ​"dedkomraznico"

David Vračko je človek, pri katerem hrana ni le obrok, ampak gledališka predstava, kjer si ti igralec, on pa režiser, ki na koncu ustvari mojstrovino.
David Vračko je človek, pri katerem hrana ni le obrok, ampak gledališka predstava, kjer si ti igralec, on pa režiser, ki na koncu ustvari mojstrovino.
Sašo Bizjak
Datum 26. november 2025 18:55
Čas branja 13 min
Pogovor z Davidom Vračkom, kungoškim kuharskim mojstrom, gastronomskim punkerjem, ki navdušuje (in preseneča) goste v Restavraciji Mak na Pobrežju, je izziv. Njegovi odgovori na vprašanja so takšni, da imaš na koncu več vprašanj kot na začetku, a se vseeno počutiš, kot da si spoznal skrivnosti vesolja. Pogosto pa sogovornik ali izpraševalec ostane brez besed. Vračko komunicira v aforizmih, z njim se ne pogovarjaš, ampak rešuješ rebuse. Je sogovornik, pri katerem moraš brati med vrsticami in grimasami. Njegove provokacije so aktualne - zato je v ponedeljek najprej vprašal, ali smo bili pri maši in na referendumu - spomin pa ima fotografski. Je tudi mojster pomenljive tišine, ko je v intimi Maka moč slišati, kako vase potegne cigaretni dim. Ne servira odgovorov na pladnju, ampak ti da sestavine, da si odgovor skuhaš sam. Obisk pri Davidu Vračku v Restavraciji Mak je dogodek, ki meji na socialni eksperiment.

Srečali smo se na ponedeljek, ko ima Vračko restavracijo zaprto, v skoraj petih urah našega druženja pa je bilo v Maku vsaj devet ljudi. Od "nepovabljenega gosta", ki nam je prisotnim nagnal strah v kosti, do dobaviteljev piva Mahnič in vina Kušter ter Makovega sommelierja iz Čakovca, ki po enem mesecu dela v Mariboru trdi, da bo o Vračku napisal "bestseller", po katerem bo posneta serija. David je še enkrat toliko ljudi poklical kar med intervjujem, ki to ni bil. V kapucar Nirvane odeti Vračko si je naredil espresso in ga pil iz skodelice s podobo Keitha Richardsa in napisom "Yeah, healthy lifestyle' (zdravo življenje v angleščini), nam pa je natočil pivo v vinski kozarec. oblit s čokolado. Na kavo gre največkrat "k sosedam", tam pije "kavno kavo". "V levi držim cigareto, v desni pa kavno šal'co," pove. Doma ima kavno mašino in "čisto noro kavo", ki je tiha, zjutraj pa se ti po njej začne tresti roka.

Preberite: S chefom Davidom Vračkom o Maku in maku, gostinstvu in kulinariki v Mariboru, božičnici oziroma "dedkomraznici", evtanaziji in vojski.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.
Izrael bo lahko sodeloval na Evroviziji, Slovenije na Dunaju ne bo. Se strinjate s tako odločitvijo RTV Slovenija?
Da, s tem smo pokazali moralno držo.
39%
252 glasov
Odpovedati bi se morali sodelovanju že pred leti.
39%
250 glasov
Ne, gre za glasbeni izbor in morali bi sodelovati.
16%
101 glasov
Ne vem, me ne zanima.
7%
46 glasov
Skupaj glasov: 649