Slavni kuharski mojster Gordon Ramsay, lastnik restavracij, ki skupaj nosijo kar osem Michelinovih zvezdic, je bil nedavno povsem osupel ob ceni obroka, ki ga je plačal med praznovanjem rojstnega dne svoje žene Tanye v Cannesu. Čeprav so gostje v njegovih restavracijah vajeni visokih cen, je tokrat tudi njega presenetil znesek na računu – in to za eno samo jed.
Jastog za 220 evrov
V pogovoru za LadBible je Ramsay razkril, da je Tani za rojstni dan privoščil njeno najljubšo jed – jastoga.
"Sedela sva v hotelu v Cannesu, in ker obožuje jastoga, sem ji ga naročil kot poslastico. Saj vendar praznuje rojstni dan," je povedal. A šok je sledil ob računu – jastoga so jima zaračunali neverjetnih 220 evrov.
"Nisem škrt in nikoli ne preverjam računov, ampak 220 evrov? Kaj se, za vraga, dogaja?" je dejal Ramsay v svojem značilnem tonu.
Ker njegova žena ni mogla pojesti celotnega obroka, je chef "zagrabil in pojedel preostanek, da se ne bi vrglo proč". Ob tem je dodal še šalo: "Če bi moja mama slišala, da sem plačal 220 evrov za glavno jed z jastogom na jugu Francije, bi me nadrla. Saj ona toliko ne porabi niti v enem mesecu za nakup hrane."
Jed, ki je nikoli ne bi smeli naročiti
Ramsay je poleg anekdote o dragocenem jastogu razkril tudi nekaj nasvetov za obiskovalce restavracij. V intervjuju za Town & Country je poudaril, da nikoli ne bi smeli naročati jedi z menija "dnevnih ponudb", še posebej pa ne juhe dneva.
"Vprašajte, katera je bila juha dneva včeraj, preden naročite današnjo," je svetoval. "Zelo verjetno boste ugotovili, da gre za juho meseca."
Njegovo glavno opozorilo je jasno: izogibajte se jedilnikom z dolgimi seznami dnevnih jedi. "Ko vam restavracija ponudi deset različnih ‘posebnih jedi dneva', to ni nič posebnega. Te jedi so tam zato, da jih čim prej porabijo," je pojasnil.
Poleg tega Ramsay svetuje previdnost pri lokalih, ki se sami hvalijo z oznakami, kot so "najboljše v državi" ali "znano po kakovosti hrane", ne da bi za to obstajali dokazi.


