David Vračko je človek, pri katerem hrana ni le obrok, ampak gledališka predstava, kjer si ti igralec, on pa režiser, ki na koncu ustvari mojstrovino.
Datum
26. november 2025 18:55
Pogovor z Davidom Vračkom, kungoškim kuharskim mojstrom, gastronomskim punkerjem, ki navdušuje (in preseneča) goste v Restavraciji Mak na Pobrežju, je izziv. Njegovi odgovori na vprašanja so takšni, da imaš na koncu več vprašanj kot na začetku, a se vseeno počutiš, kot da si spoznal skrivnosti vesolja. Pogosto pa sogovornik ali izpraševalec ostane brez besed. Vračko komunicira v aforizmih, z njim se ne pogovarjaš, ampak rešuješ rebuse. Je sogovornik, pri katerem moraš brati med vrsticami in grimasami. Njegove provokacije so aktualne - zato je v ponedeljek najprej vprašal, ali smo bili pri maši in na referendumu - spomin pa ima fotografski. Je tudi mojster pomenljive tišine, ko je v intimi Maka moč slišati, kako vase potegne cigaretni dim. Ne servira odgovorov na pladnju, ampak ti da sestavine, da si odgovor skuhaš sam. Obisk pri Davidu Vračku v Restavraciji Mak je dogodek, ki meji na socialni eksperiment.
Srečali smo se na ponedeljek, ko ima Vračko restavracijo zaprto, v skoraj petih urah našega druženja pa je bilo v Maku vsaj devet ljudi. Od "nepovabljenega gosta", ki nam je prisotnim nagnal strah v kosti, do dobaviteljev piva Mahnič in vina Kušter ter Makovega sommelierja iz Čakovca, ki po enem mesecu dela v Mariboru trdi, da bo o Vračku napisal "bestseller", po katerem bo posneta serija. David je še enkrat toliko ljudi poklical kar med intervjujem, ki to ni bil. V kapucar Nirvane odeti Vračko si je naredil espresso in ga pil iz skodelice s podobo Keitha Richardsa in napisom "Yeah, healthy lifestyle' (zdravo življenje v angleščini), nam pa je natočil pivo v vinski kozarec. oblit s čokolado. Na kavo gre največkrat "k sosedam", tam pije "kavno kavo". "V levi držim cigareto, v desni pa kavno šal'co," pove. Doma ima kavno mašino in "čisto noro kavo", ki je tiha, zjutraj pa se ti po njej začne tresti roka.
Preberite: S chefom Davidom Vračkom o Maku in maku, gostinstvu in kulinariki v Mariboru, božičnici oziroma "dedkomraznici", evtanaziji in vojski.
Srečali smo se na ponedeljek, ko ima Vračko restavracijo zaprto, v skoraj petih urah našega druženja pa je bilo v Maku vsaj devet ljudi. Od "nepovabljenega gosta", ki nam je prisotnim nagnal strah v kosti, do dobaviteljev piva Mahnič in vina Kušter ter Makovega sommelierja iz Čakovca, ki po enem mesecu dela v Mariboru trdi, da bo o Vračku napisal "bestseller", po katerem bo posneta serija. David je še enkrat toliko ljudi poklical kar med intervjujem, ki to ni bil. V kapucar Nirvane odeti Vračko si je naredil espresso in ga pil iz skodelice s podobo Keitha Richardsa in napisom "Yeah, healthy lifestyle' (zdravo življenje v angleščini), nam pa je natočil pivo v vinski kozarec. oblit s čokolado. Na kavo gre največkrat "k sosedam", tam pije "kavno kavo". "V levi držim cigareto, v desni pa kavno šal'co," pove. Doma ima kavno mašino in "čisto noro kavo", ki je tiha, zjutraj pa se ti po njej začne tresti roka.
Preberite: S chefom Davidom Vračkom o Maku in maku, gostinstvu in kulinariki v Mariboru, božičnici oziroma "dedkomraznici", evtanaziji in vojski.