Testenine "alla carbonara" so italijanska klasika, ki je ni treba posebej predstavljati. So odlična izbira za hitro kosilo ali večerjo, saj so pripravljene v nekaj minutah. A čeprav jed vsebuje le nekaj sestavin, priprava zahteva kar nekaj pozornosti in predvsem hitrosti.
V poplavi različnih receptov eden izmed najbolj cenjenih ostaja tisti, na katerega prisega slavni kuhar Jamie Oliver. Zvest je avtentični italijanski tradiciji in poudarja, da v pravo karbonaro smetana ne sodi. Kremnost omake namreč ne izvira iz mlečnih dodatkov, temveč iz popolne emulzije rumenjakov, naribanega sira in škrobne vode, v kateri so se kuhale testenine.
Ključna napaka, ki uniči jed
Kot svetuje Oliver, je najpomembnejši del priprave doseči svilnato omako, ne pa umešanih jajc s testeninami. Prav to je najpogostejša napaka, ki jo delajo mnogi. Ko v ponev s testeninami dodate mešanico jajc in sira, mora biti ta odstavljena z ognja. Če je ponev prevroča, bodo jajca v trenutku zakrknila in sanje o kremni poslastici se bodo razblinile.
Recept za klasično karbonaro
Sestavine:
200 g špagetov
150 g pancete (ali še bolje guanciale)
40 g parmezana
3 rumenjaki
1 strok česna
Oljčno olje
Sveže mlet črni poper
Sol
Priprava:
V skledi zmešajte rumenjake, nariban parmezan in obilico sveže mletega popra. Premešajte z vilicami in pustite ob strani. Panceto narežite na majhne kocke.
V velikem loncu zavrite osoljeno vodo in skuhajte špagete "al dente". Medtem v ponvi segrejte malo oljčnega olja. Strok česna rahlo strite z dlanjo in ga dodajte v ponev, da aromatizira olje. Po približno minuti dodajte panceto in jo pražite 4-5 minut, da postane hrustljava. Odstranite česen.
Ko so špageti kuhani, prihranite skodelico vode, v kateri so se kuhali, nato pa jih odcedite. Odcejene špagete stresite v ponev k hrustljavi panceti in premešajte, da se prepojijo z maščobo.
Ključni korak:
Ponev odstavite z ognja! Vlijte mešanico rumenjakov in sira ter hitro in energično premešajte. Po potrebi postopoma dodajajte prihranjeno vodo od kuhanja testenin, dokler ne dobite svilnate in kremne omake, ki se lepo oprime vsakega špageta.
Postrezite takoj, potreseno z dodatnim parmezanom in sveže mletim poprom.



