30 dag tunine iz konzerve
1 dl olivnega olja
2 srednje veliki rdeči čebuli
50 dag kuhanega belega fižola
1 čajna žlička kisa
sol, poper
nekaj listov zelene solate
Tunino vzamemo iz konzerve in jo dobro odcedimo. Če je vložena v olivno olje, je ne odcedimo, ampak uporabimo skupaj z oljem, sveže dodamo po potrebi. Čebulo narežemo na manjše kocke ali tanke polmesece. Fižol dobro odcedimo. Liste solate dobro umijemo in posušimo ter jih natrgamo na kose.
V skledi zmešamo tunino, narezano čebulo in fižol, dodamo sol in poper ter kis (in po potrebi še malo olivnega olja), potem solato premešamo. Za uro ali dve jo damo v hladilnik, da se okusi prepojijo. Na pladenj naložimo liste zelene solate, na sredino pa stresemo solato. Po želji jo lahko potresemo s sesekljanim peteršiljem.
Solata s tunino in rdečo čebulo je priljubljena jed v Toskani. Ponekod naredijo bolj pisano solato tako, da uporabijo fižol različnih barv - belega, rjavega, rdečega.
