4 cela piščančja stegna
20 dag šalotke
1 dl suhega belega vina
10 dag šampinjonov
20 dag češnjevega paradižnika
3 stroki česna
8-10 črnih oliv brez koščic
1 jušna žlica mešanice provansalskih zelišč (rožmarin, timijan, origano, bazilika, majaron)
sol, poper
3 dl piščančje jušne osnove
1 jušna žlica masla
1 dl olivnega olja
Šalotke prerežemo na pol, enako češnjev paradižnik. Česen drobno sesekljamo. Gobe dobro očistimo in prerežemo na pol. Piščanca natremo s soljo in poprom. V ponvi segrejemo maslo in olje in dodamo meso ter ga opečemo z vseh strani, potem pa shranimo na toplem. Na maščobo stresemo šalotko, česen in gobe ter pražimo nekaj minut, potem dodamo paradižnik in polovico jušne osnove. Na zmernem ognju kuhamo, da nastane gosta omaka. Med kuhanjem z dna postrgamo, kar se je prijelo, da omaka še pridobi na okusu.
V ponev vrnemo meso skupaj sokom, ki se je nabral, medtem ko je meso počivalo, dolijemo vino in preostalo jušno osnovo, dodamo mešanico zelišč in olive ter v pokriti posodi na zmernem ognju jed počasi kuhamo 30 do 40 minut. Po potrebi med kuhanjem dodamo še katero od začimb. Namesto na štedilniku lahko jed do konca pripravimo tudi v pečici.
To je le osnovni recept, saj v Provansi jedi dodajajo sezonsko zelenjavo. Dodamo lahko bučko in jajčevec - narežemo ju na manjše kocke in prepražimo na čebuli, preden dodamo ostale sestavine. Uporabimo lahko tudi svežo papriko, narežemo jo na tanke trakove in jo pražimo skupaj s čebulo in začimbami. Nič ne bo narobe, če jedi dodamo kapre. Namesto stegen lahko uporabimo tudi druge kose mesa, s kožo ali brez nje.
