5 dag instant polente
12 dag moke
3 pomaranče
18 dag sladkorja v prahu
3 jajca
1 žlica medu
1 žlička vaniljevega ekstrakta
1,2 dl sončničnega olja
Pečico vključimo na 180 stopinj. Moko in polento presejemo. Okrogel pekač premera 20 cm potresemo s toliko sladkorja, da je dno prekrito. Pomaranče temeljito umijemo z vročo vodo, jih obrišemo in dve narežemo na tanke kolobarje, iz ene pa iztisnemo sok. Kolobarje pomaranč razporedimo po pekaču, lahko se tudi nekoliko prekrivajo, potem pa jih premažemo z medom.
V skledo damo jajca, vaniljev ekstrakt in ostanek sladkorja ter stepamo, da dobimo rahlo, svetlo in penasto zmes, potem previdno vmešamo olje. Dodamo še moko in polento ter pomarančni sok in premešamo, da dobimo gosto a ne čvrsto testo. Stresemo ga na pomarančne kolobarje in pečemo 45 do 50 minut. Ali je torta pečena, preverimo z zobotrebcem. Zapičimo ga v sredino testa, če na njem ni sledi testa, je torta pečena, če pa se na zobotrebcu vidijo sledi testa, pustimo torto v pečici še pet minut.
Ko jo vzamemo iz pečice, naj torta deset minut počiva v pekaču. Pripravimo pladenj in naj zvrnemo torto, tako da so karamelizirani kolobarji pomaranče na vrhu.
Torto lahko pripravimo tudi z limono ali hruškami, z dodatkom 5 dag stopljene čokolade pa dobimo čokoladno inačico te osvežilne torte.
