Tudi letos je na Brdu potekal mednarodni salon Decanterjevi nagrajenci, na katerem se predstavijo nagrajeni vinarji na londonskem Decanter world wine award (DWWW), največjem vinskem tekmovanju na svetu. Priznani vinski strokovnjaki, ocenjevalci in enologi ugotavljajo, da se je v zadnjih 20 letih bistveno dvignila kakovost. Več je zaupanja v lokalne in regionalne sorte, od polsuhih vin se nagibamo k suhim. Dokaz tega je tudi, da je Slovenija na letošnjem DWWA osvojila rekordnih 211 medalj in se uvrstila med 15 najuspešnejših držav pridelovalk vina. O tem priča tudi naziv best in show, ki ga je letos prejela klet Vinakoper. Njeno vino capris orange rumeni muškat 2015 je osvojilo 97 od 100 možnih točk in je bilo izbrano za eno izmed 50 najboljših na svetu. A to ni vse. Ista klet je prejela še zlato medaljo za novost, rdečo zvrst capo d'istria 1072 letnika 2022 (96 točk od stotih). Gre za zvrst sort refošk, shiraz, merlot in cabernet sauvignon, v Kopru pa so osvojili še tri srebrne medalje in sedem bronastih.
Med najboljšimi na svetu
Boštjan Zidar, glavni enolog Vinakoper, o tem priznanju: "Ta nagrada ni bila naključje, je rezultat več let osredotočenega dela, drznih odločitev v vinogradu in kleti ter jasne vizije. Ko je prišla novica, je bilo vzdušje v Vinakopru naravnost vzhičeno. Bil je zgodovinski trenutek, ne samo za nas, temveč za celotno slovensko vinarstvo. Ustvarili smo zgodovino in to je bilo tudi čutiti. Enkraten uspeh? Bodimo iskreni - osvojiti naziv best in how ni majhen dosežek, zlato medaljo smo prejeli za novost, rdečo zvrst capo d'istria 1072 letnika 2022 (96 točk), ki smo jo slovenski pivci premierno pokusili konec maja na večeru Vinakoper v Pen klubu v Ljubljani. Gre za zvrst štirih sort – refoška, shiraza, merlota in cabernet sauvignona. V Kopru so prejeli še tri srebrne medalje in sedem bronastih, ponoviti ali preseči ta dosežek je velik izziv. A prav v to smer gremo. Še naprej bomo premikali meje z ambicijo, da v prihodnosti osvojimo še kakšno veliko mednarodno priznanje za Vinakoper in za Slovenijo."
Darinko Ribolica, glavni enolog Kleti Brda, ki je za svoja vina prejela tri zlate medalje, pa pravi: "Dejstvo, da je Vinoteka Klet Goriška brda osvojila tri zlate medalje za rdeča vina, je rezultat več dejavnikov, a najpomembnejša sta natančna selekcija vinogradov in prefinjena vinifikacija. Leta smo skrbno spremljali vse naše člane in njihove vinograde. Kakovost v vinogradih se je iz leta v leto izboljševala, v zadnjih dveh desetletjih pa smo zbrali neverjetno količino podatkov, ki so nam omogočili, da ocenimo vsak vinograd. Iz tega dolgotrajnega procesa smo lahko natančno opredelili, kateri vinogradi se lahko štejejo za prave 'grand cru' lege in kateri ne. Za vina De Baguer smo izbrali izključno te vrhunske lege - in rezultati govorijo sami zase. Pot je bila zahtevna, polna izzivov in učenja, a na koncu nam je uspelo. Te zlate medalje niso le priznanje napredku v vinifikaciji, temveč tudi potrditev dolgoročne vizije, ki ima svoje korenine v vinogradih."
Med stalnimi dobitniki najvišjih ocen je tudi Miran Sirk, lastnik kleti Bjana: "Po karakterju nisem zbiratelj medalj, se jih pa seveda razveselim, ko jih naša vina dobijo. Od 52 poslanih vzorcev na DWWA od leta 2013 do leta 2025, kar Bjana sodeluje na ocenjevanju DWWA, je 52 naših penin bilo odlikovanih z medaljo. To je neverjeten uspeh, ki kaže na konstantno visoko kakovost vseh naših penin. Slovenske penine so na DWWA do sedaj dobile osem prestižnih naslovov (Platinum oz. Regional trophy), od tega jih je Bjana prejela pet. Kakovost ni privilegij elite, je pa velik izziv. Vsakič, znova in znova."
Cenjena slovenska vina
Na Brdu se je mudila tudi Loukia Xinari, vodja marketinga Decanterja, in poudarila: "Zdaj že v svoji 22. izdaji je Decanter splošno priznan kot največje in najvplivnejše vinsko tekmovanje na svetu. Letos je 248 strokovnih ocenjevalcev, vključno z 22 mojstri sommelierji in 72 mojstri vina (master of wine) ocenjevalo vina iz 57 držav, kar je največ doslej. Zmaga na DWWA pomeni priznanje na svetovni ravni, ki ga cenijo tako vinarji kot kupci." In Slovenija igra vse bolj pomembno vlogo. Dokaz o kakovosti slovenskih vin je tudi dejstvo, da sodi naša država po številu medalj - letos je osvojila rekordnih 211 - med 15 najuspešnejših na svetu.
Ocenjevanje
DWWA slovi po strogo nadzorovanem in nepristranskem ocenjevanju, ki ga vodijo priznani mednarodni strokovnjaki. Najprej se ocenjujejo po regijah in slogih, v tako imenovanih letih (flights). Regijski predsedniki nadzorujejo delo komisij in ponovno okušajo vsa vina, nagrajena s srebrno ali zlato medaljo. Vina, ocenjena z zlato medaljo (95–96 točk od stotih), ponovno okušajo predsedniki regij in sopredsedniki, ki odločijo o platinastih medaljah. Za naziv best in show pa vsa platinasta vina ponovno ocenijo sopredsedniki, ki izberejo 50 najboljših vin na svetu, nagrajenih z nazivom best in show.Vsako vino se oceni glede na kakovost, slog in regionalni značaj, kar zagotavlja pošteno in verodostojno oceno.
Caroline Gilby je tudi komentirala najpogostejše napake, ki jih vinarji naredijo, ko oddajo svoja vina na ocenjevanje DWWA. "Vina z napakami nikoli ne bodo dobro ocenjena. Najpogostejša težava, ki jo opažam, je oksidacija ali povišana hlapna kislina, zato sta natančno ravnanje z vinom in skrbno stekleničenje ključnega pomena. Pomembni sta uravnoteženost in prefinjenost - najboljša vina imajo resnično harmonijo, medtem ko bodo vina, kjer je nekaj izven ravnotežja (na primer preveč lesa, previsoka alkoholna stopnja, premočne tanine, premalo kisline itd.), izgubila točke. Svoje sodnike spodbujam, naj se vprašajo, ali bi si to vino z veseljem nalil in ga delil s prijateljem, preden mu podelijo medaljo. Vino mora biti več kot le tehnično pravilno - mora si zaslužiti medaljo, že bronasto. Za srebrne in zlate medalje pa mora biti v vinu nekaj vznemirljivega - nekaj, o čemer si želiš govoriti in kar si želiš deliti."
Caroline Gilby, britanska vinska strokovnjakinja, je to komentirala: "Od mojih prvih obiskov Slovenije pred več kot 20 leti se je zgodila prava vinska revolucija. Najprej na področju kakovosti in strokovnosti vinarjev. Oddaljujete se od velikih količin in polsuhih stilov proti kakovostnim suhim vinom. Navdušuje me poudarek na občutku za poreklo. Vidim bolj prefinjeno, subtilno vinifikacijo, ki omogoča, da grozdje in najboljši vinogradi pridejo do izraza - brez pretiranega vmešavanja vinarja (zlasti z uporabo sodov ali dolgotrajnim maceriranjem), da bi s tem 'dodali vrednost'. Odlično je tudi videti, da imajo vinarji več vere v lokalne in regionalne sorte, saj lahko te v najboljših primerih ponudijo vina svetovnega razreda. Seveda pa to ne pomeni, da niso pomembne tudi mednarodne sorte – vsi vemo, kakšen naj bo odličen merlot, sauvignon ali chardonnay, in če jih zna Slovenija dobro pridelati, to pove veliko o veličini terroirja."
Beth Willard, vrhovna sodnica na ocenjevanju DWWA: "Na letošnjem tekmovanju je Slovenija dosegla izjemen mejnik - osvojila je rekordnih 211 medalj (13 zlatih, 75 srebrnih in 122 bronastih), kar je jasen dokaz vrhunske kakovosti slovenskih vin. Ko pomislim na Slovenijo, mi pride na misel ena ključna beseda: kakovost. Slovenski vinarji imajo edinstveno prednost – ustvarjajo vrhunska vina, ki jih številni trgi in potrošniki po svetu še niso odkrili. To pomeni izjemno priložnost ne le za rast, temveč tudi za pripovedovanje zgodb. Med najbolj prepoznavnimi posebnostmi so slovenska oranžna vina, ki so bila letos na DWWA še posebno lepo zastopana. Dogodki, kot je Salon Decanter, so odlična priložnost, da te edinstvene stile predstavimo širšemu občinstvu in pokažemo raznolikost, tradicijo ter inovativnost, ki so v središču slovenskega vinarstva."
Uspešni tudi regijski vinarji
Salon Decanter na Brdu je priložnost za predstavitev vinarjev nam bližnjih regij, ki jih v Sloveniji še ne poznamo toliko. Hrvaški vinarji so domov odnesli eno platinasto medaljo in 14 zlatih, skupno pa so prejeli kar 386 medalj, kar jih uvršča na osmo mesto po številu prejetih medalj med vsemi državami na svetu. Sledi Slovenija z najprestižnejšo nagrado best in show ter 13 zlatimi medaljami (skupno smo prejeli 211 medalj, kar nas uvršča na 14. mesto med vsemi državami). Črna gora je po letu 2020 znova osvojila eno zlato medaljo, sedem zlatih medalj pa je odšlo v Srbijo.
In za konec še izjava Roberta Gorjaka, direktorja Vinske šole Belvin, ki je tudi ocenjevalec na DWWA od leta 2005 in organizator dogodka na Brdu: "Salon je izjemna priložnost za vse vinoljube, da pokusijo več kot sto na DWWA nagrajenih vin. Dobro vino nas povezuje. Vesel sem, da pride toliko ljudi, želim si, da vino pokusijo in popijejo."



