Na družinski kmetiji v Halozah je na očetovi kmetiji začel svojo podjetniško pot mladi mesar Marcel Stojnšek. Šele 22-letnik je s svojimi vrhunskimi suhomesnatimi izdelki in številnimi nagradami postal prepoznaven zunaj domačih krajev. Minulo sredo zjutraj pa so šokirani odkrili, da se je zgodila tatvina, kakršne v regiji ne pomnijo. Iz mesnopredelovalnega obrata so tatovi odnesli skoraj vse, kar je imel pripravljenega za praznični čas – meso, ki ga ne nadomestiš v enem tednu, temveč v letih.
"Odnesli so vse – minimalno dve toni in pol suhomesnatih izdelkov, salame, meso devetih prašičev, okoli 200 kilogramov govejih odreznin, 100 kilogramov hrenovk, 100 kilogramov kranjskih klobas. Ogromno izdelkov," pripoveduje šokirani Marcel Stojnšek, ki še danes komaj dojame razdejanje, ki ga je zagledal naslednje jutro. Le dva dni prej, 1. decembra, je bil zanj poseben dan, saj je prvič zaposlil delavca. "V sredo zjutraj sva ob petih spila kavo. Dal sem mu ključe, da odklene delavnico, pa pride povedat, da ni ne kljuke ne ključavnice," opiše zgodnjejutranji trenutek. Po do zdaj znanih podatkih se je tatvina zgodila minuli torek okoli 23. ure le nekaj metrov od hiše, kjer je spala družina Stojnšek.
S kraja dejanja naj bi se bila odpeljala bel kombi s ponjavo in avto s prikolico. "To ni delo enega ali dveh ljudi. Vsaj 10 do 15 jih je moralo biti, trdim. Midva delava takšno količino cel dan, pa še to hitro delava," razmišlja. Tatovi so ukradli tudi nekaj gotovine, so sporočili s PU Maribor, pustili pa so mesarsko opremo, nože, računalnik, tiskalnik. "Kosti, želodci, mast, ocvirki – vse to je ostalo. Želeli so suhomesnate izdelke," pravi. S palic so pobrali tudi vse, kar je bilo obešeno v dimnici in zorilnici.
Družina Stojnšek vodi dve kmetiji – prašičerejsko v Vogričevcih in govedorejsko na Kupčinjem Vrhu pod Donačko goro. Delo je naporno in terja ogromno predanosti. Po njegovem prepričanju tatvina nikakor ni bila naključna, temveč natančno načrtovana. "Točno so vedeli, kje je kaj, kje so luči, kje elektrika, kje čistila. Mesnica je bila nato polita z razkužili in čistili – vse je bilo preračunano," opisuje Stojnšek, ki sumi, da so jih storilci nekaj časa opazovali, spremljali njihove navade in delo. Ob tem ga spreleti srh. Družino tudi pretresa, da so bili med tatvino doma. "Nekdo je moral vedeti, kdaj ugasnemo luči v hiši. Ne upam pomisliti, kaj bi bilo, če bi takrat kdo od nas stopil na dvorišče," pove Stojnšek, ki zadnje dni ponoči več razmišlja, kot spi. "Tri dni sem … nimam elana, volja mi je popolnoma upadla. Trudim se, da bi zagnal naprej, vsi me bodrijo, naj ne obupam," pravi 22-letnik, ki je pred časom iz domače mesarske tradicije razvil sodobno butično proizvodnjo, za katero je ves čas vlagal v razvoj in uvajal nove izdelke.
Ocenjuje, da škoda znaša več kot 90.000 evrov. "Ni to samo meso – to so tri leta starani pršuti, šunke, specialitete, ki jih ne moreš narediti čez noč," pove z grenkobo v glasu. Na srečo je nekaj izdelkov ostalo v prodajalni, sicer bi bil december – za mesarja najpomembnejši mesec v letu – popolnoma izgubljen. "Ampak to ni nič proti temu, kar sem imel doma," doda.
O kaznivem dejanju policisti še zbirajo obvestila. Med mesarji se že pojavljajo ugibanja, ali je ta tatvina povezana s prav tako drzno tatvino, ko so nedavno iz KZ Rače neznanci odpeljali skoraj dve toni svežega mesa.

