S kuhalnico po svetu: Polnjene banane

Običajno jih postrežejo s pekočo česnovo omako s koriandrom.

Profimedia
Datum 17. avgust 2025 06:00
Čas branja 1 min

5 banan plaintain

40 dag mocarele ali podobnega sira

sol, poper

maslo

rastlinsko olje

- za omako:

4 stroki česna

3 čiliji ali pekoče paprike

šopek koriandra

1 manjša čebula ali dve mladi čebuli

sol

malo vode

 

Banane umijemo in olupimo. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj zložimo cele banane in jih premažemo z maslom ali oljem. Pečemo jih 30 minut, potem jih obrnemo in pustimo v pečici še 20 minut, da se zmehčajo.​ Mocarelo ali drug sir naribamo. Banane vzamemo iz pečice in ko se toliko ohladijo, da jih lahko vzamemo v roke, vanje zarežemo in naredimo odprtino. Pazimo, da ne zarežemo skozi sadež. V odprtine naložimo nariban sir. Ker so banane v notranjosti še nekoliko tople, se bo sir zmehčal. Lahko pa polnjene banane še za nekaj minut vrnemo v pečico, toliko da se sir stopi.

Tako pripravljene banane so ekvadorska jed. Običajno jih postrežejo s pekočo česnovo omako s koriandrom. Pripravijo jo tako, da skupaj sesekljajo nekaj čilijev ali drugo pekočo papriko, stroke česna, beli del mlade čebule ali navadno čebulo, manjši šopek koriandra, sok pol limete, sol in malo vode.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Izrael bo lahko sodeloval na Evroviziji, Slovenije na Dunaju ne bo. Se strinjate s tako odločitvijo RTV Slovenija?
Da, s tem smo pokazali moralno držo.
40%
238 glasov
Odpovedati bi se morali sodelovanju že pred leti.
39%
231 glasov
Ne, gre za glasbeni izbor in morali bi sodelovati.
15%
90 glasov
Ne vem, me ne zanima.
7%
41 glasov
Skupaj glasov: 600