Slovenska chefinja z zeleno Michelinovo zvezdico: "Moj prvi kulinarični kritik je bil nono Marjan"

"Z jedjo želim povedati nekaj o sebi in o ljudeh, ki sestavine pridelajo," pravi Ksenija Mahorčič.

"Sestavina je kraljica krožnika, ki se mora predstaviti v vsej svoji veličini," poudarja Ksenija Mahorčič.
"Sestavina je kraljica krožnika, ki se mora predstaviti v vsej svoji veličini," poudarja Ksenija Mahorčič.
Žiga Intihar
Datum 3. oktober 2025 09:31
Čas branja 2 min

V vasici Rodik na stičišču Brkinov in Krasa ustvarja ena najbolj prepoznavnih slovenskih kuharskih mojstric Ksenija Mahorčič. Kot ena redkih žensk v vrhunski gastronomiji se lahko pohvali z zeleno Michelinovo zvezdico, ki jo je prejela za trajnostno naravnanost svoje restavracije.

Ljubezen do ustvarjanja jo spremlja že od otroštva. Spominja se, kako je z mamo kvačkala na vlaku proti Istri ali šivala lastne obleke po zahtevnih krojih. A ko je bilo treba doma poskrbeti za kosilo, je bil njen prvi kritik nono Marjan. Prav ti trenutki so jo počasi usmerili v svet kulinarike, kjer se talent prepleta s trdim delom, učenjem in pogumom za nove izzive. Njeno zgodbo najdete v reviji Obrazi. 

Za Mahorčič hrana ni le kombinacija okusov, temveč zgodba. "Z jedjo želim povedati nekaj o sebi in o ljudeh, ki sestavine pridelajo," pravi. Obenem verjame, da dobra kulinarika potrebuje vztrajnost, disciplino in empatijo. Vrhunska kulinarika je zahtevna – dolgi delovniki in nenehen pritisk so razlog, da je žensk v tem svetu tako malo. Sama ta tempo zmore zaradi podpore družine in ker si je postavila jasne meje: gostilna je zaprta tri dni v tednu, urnik pa prilagojen ravnovesju med delom in zasebnim življenjem.

Red v kuhinji in na krožniku je zanjo ključen. "Sestavina je kraljica krožnika, ki se mora predstaviti v vsej svoji veličini," poudarja. Njena kuhinja je tesno povezana z okoljem, v katerem živi. Kras, Brkini in slovenska Istra ji nudijo bogastvo lokalnih sestavin, ki jih z veliko mero spoštovanja vključuje v jedi. Od krompirja in česna do medu, pršuta in zelišč – vsak izdelek je rezultat sodelovanja z okoliškimi kmeti in pridelovalci.

Prav to je tudi bistvo zelene Michelinove zvezdice. Gre za priznanje restavracijam, ki ne stremijo le k popolnosti na krožniku, temveč razmišljajo o trajnostnem razvoju, skrbi za naravo, ljudi in prihodnost. "To ni nagrada samo meni," pravi, "temveč celotni skupnosti, ki soustvarja našo zgodbo."

S svojo filozofijo dokazuje, da kulinarika ni zgolj hrana, ampak način življenja – preplet ustvarjalnosti, spoštovanja dediščine in vizije, ki sega onkraj kuhinje.

Celoten članek je objavljen v septembrski številki revije Obrazi (09/25). Revija vas čaka tudi v Trafiki24. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Izrael bo lahko sodeloval na Evroviziji, Slovenije na Dunaju ne bo. Se strinjate s tako odločitvijo RTV Slovenija?
Da, s tem smo pokazali moralno držo.
39%
290 glasov
Odpovedati bi se morali sodelovanju že pred leti.
39%
293 glasov
Ne, gre za glasbeni izbor in morali bi sodelovati.
16%
119 glasov
Ne vem, me ne zanima.
7%
51 glasov
Skupaj glasov: 753