Hotel Plesnik prejel Michelinovo zvezdico: "V zadnjem letu smo naredili pomembne korake naprej"

Prenova hotelske restavracije in ponudbe v sodelovanju s kar dvema chefoma, Janezom Bratovžem in Tomom Čoparjem, je obrodila sadove.

Kuharska ekipa hotela Plesnik v osrčju Logarske doline. (
Kuharska ekipa hotela Plesnik v osrčju Logarske doline. (
Suzan Gabrijan
Datum 17. junij 2025 06:00
Čas branja 3 min

Mednarodno priznani kulinarični vodnik Michelin je na seznam najboljših restavracij v Sloveniji v letu 2025 uvrstil restavracijo hotela Plesnik. Poleg uvrstitve na seznam Michelin Selected je restavracija hotela Plesnik prejela tudi prestižno zeleno Michelinovo zvezdico, ki velja za najvišje kulinarično priznanje za trajnostne prakse restavracij in okoljsko odgovoren pristop h gastronomiji. Zelena Michelinova zvezdica je potrditev, da kulinarična filozofija hotela Plesnik ni le vrhunska, temveč tudi odgovorna do okolja, ljudi in tradicije, so sporočili iz hotela Plesnik.

Minulo leto so v hotelu Plesnik v sodelovanju s chefoma Janezom Bratovžem in Tomom Čoparjem uspešno zasnovali novo kulinarično zgodbo in v Logarsko dolino pripeljali vrhunsko kulinariko. Lani oktobra so prenovili ponudbo hotelske restavracije z menijem à la carte​, letos marca pa so hotelu dodali fine dining restavracijo Plesnik, ki temelji na sezonskih in izjemno lokalno zasnovanih degustacijskih menijih. Jedi so poklon Zgornji Savinjski dolini, navdih pa črpajo iz njenih gozdov, travnikov in tradicije. "Zelena Michelinova zvezdica je za nas izjemna čast in priznanje, da naš pristop - od iskanja lokalnih sestavin do povezovanja z okoliškimi kmetijami - ne ostaja neopažen," je povedal vodja kuhinje Tom Čopar. "V restavraciji ne obstajajo štirje letni časi, obstajajo meseci, celo posamezni tedni, ko je določena sestavina na vrhuncu. Ponosen sem, da je naše prizadevanje in vrhunskost prepoznal tudi Michelin," svojega navdušenja ni skrival chef Janez Bratovž.

Hotel in restavracija Plesnik 
Suzan Gabrijan

"Prava trajnost je tista, ki izhaja iz spoštovanja do narave, dediščine in ljudi," je dodala Urška Kolar, direktorica hotela Plesnik. "V zadnjem letu smo naredili pomembne korake naprej. Z lansiranjem nove kulinarične zgodbe s chefoma Tomom Čoparjem in Janezom Bratovžem smo se še bolj posvetili lokalnemu, ohranjanju kulturne dediščine in spoštovanju tradicije naših krajev. Na krožnik vračamo osvežene stare recepte iz knjige babice Marije Plesnik, kot je surovi biftek. Tradicionalne jedi naših krajev, kot so grušavi žlinkrofi in beračeva torba (omenjena v knjigi dr. Janeza Bogataja), so dobili nov pridih. Obenem pa ohranjamo neokrnjeno naravo, ki nas obdaja. Že nekaj let ima hotel Plesnik trajnostna certifikata Green Globe in Slovenia Green, zelena Michelinova zvezdica pa je nov mejnik v našem prizadevanju za lepšo in še bolj zeleno Logarsko dolino," je še dodala direktorica.

Restavracija hotela Plesnik sredi ene najlepših alpskih dolin Slovenije dokazuje, da vrhunska kulinarika lahko raste iz tesnega sodelovanja z lokalnimi dobavitelji, sezonskih sestavin in globokega spoštovanja naravnega okolja. "V Plesniku verjamemo, da se tradicija, vrhunska kulinarika in trajnost lahko zlijejo v nepozabno zgodbo," doda Kolarjeva, ki z ekipo že načrtuje nove kulinarične in trajnostne zgodbe. Letos hotel Plesnik sicer praznuje 30. obletnico, odkar ga je ponovno odprla Martina Plesnik, lastnica enega najlepših in trajnostno usmerjenih alpskih butičnih hotelov pri nas in širše.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Izrael bo lahko sodeloval na Evroviziji, Slovenije na Dunaju ne bo. Se strinjate s tako odločitvijo RTV Slovenija?
Da, s tem smo pokazali moralno držo.
39%
306 glasov
Odpovedati bi se morali sodelovanju že pred leti.
38%
305 glasov
Ne, gre za glasbeni izbor in morali bi sodelovati.
16%
130 glasov
Ne vem, me ne zanima.
7%
53 glasov
Skupaj glasov: 794