Kardiologinja opozorila: To je najslabše meso za vaše srce, tudi v majhnih količinah

Čeprav je meso bogat vir beljakovin in železa, lahko nekatere vrste resno ogrozijo vaše zdravje. Kardiologinja dr. Joyce Oen-Hsiao je izpostavila dve, ki sta še posebej nevarni za srce in ožilje.

Prav zato navaja dve vrsti mesa, ki najbolj škodita srcu.
Prav zato navaja dve vrsti mesa, ki najbolj škodita srcu.
Andrej Petelinšek
Datum 22. november 2025 13:00
Čas branja 2 min

Meso je že od nekdaj del človeške prehrane, in čeprav se danes vse več ljudi odloča za vegetarijanstvo ali veganstvo, ga večina še vedno uživa skoraj vsakodnevno. Ker je za mnoge osrednji del obroka, se pogosto niti ne sprašujemo, kako redno uživanje mesa vpliva na naše zdravje, zlasti na zdravje srca.

Kardiologinja dr. Joyce Oen-Hsiao pojasnjuje, da lahko meso, čeprav je bogato z beljakovinami in železom, poveča tveganje za težave, kot so bolezni srca, pljučnica in sladkorna bolezen. "Prehrana, ki temelji na rastlinah, prinaša največ koristi, saj rastline ne vsebujejo maščob in so na splošno bogate z vlakninami, kar pomaga pri zniževanju holesterola," poudarja. Opozarja, da bi morali ljudje, ki uživajo meso, povečati vnos zelenjave, polnozrnatih žit in sadja ter zmanjšati količino rdečega in mastnega mesa. Prav zato navaja dve vrsti mesa, ki najbolj škodita srcu. Prvo je rdeče meso, zlasti mastnejši kosi. "Te vrste mesa so bogate z nasičenimi maščobami, ki lahko povišajo raven LDL-holesterola," pravi dr. Oen-Hsiao. Pojasnjuje, da se lahko "slab holesterol nalaga v arterijah srca in možganov, kar ustvarja obloge, ki sčasoma blokirajo pretok krvi", to pa lahko privede do srčnega ali možganskega infarkta.

Začenjate dan s kavo in prehranskimi dopolnili? Morda delate veliko napako, ki škodi vašemu zdravju

Nevarnost se skriva tudi v predelanih izdelkih

Druga skupina so suhomesnati izdelki in hrenovke. Strokovnjakinja poudarja, da ti "niso zdravi, ker vsebujejo veliko nasičenih maščob in natrija", pri čemer lahko presežek natrija povzroči visok krvni tlak in otekanje nog. Dr. Oen-Hsiao dodaja, da preveč rdečega mesa na splošno povečuje tveganje za nastanek raka in debelosti, medtem ko nitrati iz suhomesnatih izdelkov predstavljajo dodaten problem. "Ta kemična spojina je povezana s povečanim tveganjem za raka in visok krvni tlak," svari.

Nasveti Marije Merljak: Z oranžno zoper jesensko otožnost

Podpira priporočila Ameriškega združenja za srce (American Heart Association), da se uživanje rdečega mesa omeji na majhne porcije, ki naj predstavljajo le do šest odstotkov dnevnega vnosa kalorij. Kot bolj zdrave možnosti navaja pečeno ali kuhano perutnino brez kože in ribe, zlasti lososa in druge ribe, bogate z omega-3 maščobnimi kislinami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Izrael bo lahko sodeloval na Evroviziji, Slovenije na Dunaju ne bo. Se strinjate s tako odločitvijo RTV Slovenija?
Da, s tem smo pokazali moralno držo.
38%
202 glasov
Odpovedati bi se morali sodelovanju že pred leti.
40%
213 glasov
Ne, gre za glasbeni izbor in morali bi sodelovati.
15%
81 glasov
Ne vem, me ne zanima.
8%
41 glasov
Skupaj glasov: 537