Proso velja za eno najbolj hranljivih žitaric na svetu, a jo v naših kuhinjah presenetljivo redko uporabljamo. Pogosto raje izberemo "moderne" superhrane, medtem ko spregledamo ta tradicionalni dragulj. Gre za žitarico z izjemno bogato vsebnostjo vitamina B, silicija in magnezija, mineralov ključnih za zdravo kožo, lase in nohte. Proso je lahko prebavljivo in zaradi visoke vsebnosti vlaknin primerno tudi za tiste, ki imajo težave z ovesom ali ječmenom.
Strokovnjaki ga priporočajo tudi zvečer, v kombinaciji z mlečnimi izdelki, saj deluje pomirjujoče in pomaga telesu lažje prenašati stres. Proso blagodejno vpliva na prebavo, regenerira črevesno floro, podpira delovanje vranice in trebušne slinavke ter krepi živčni sistem. Zaradi vsebnosti železa je koristno pri anemiji, pomaga tudi pri artritisu.
Zdravniki poudarjajo, da proso znižuje holesterol, zmanjšuje tveganje za sladkorno bolezen in je primerno tudi za tiste, ki želijo izgubiti odvečne kilograme. Kardiologi ga pogosto omenjajo kot živilo, ki bi ga morali uživati bistveno pogosteje, saj je bogato s kalijem, mineralom, ki krepi srce, uravnava krvni tlak in podpira zdravje krvnih žil. Proso je ena najboljših naravnih izbir za čiščenje ledvic ter pomoč pri kamnih ali pesku v ledvicah. Ugodno vpliva tudi pri vnetjih sečil, saj spodbuja izločanje urina. Odlično se kombinira z medom, možno pa ga je uporabiti tudi kot moko za peko.
