S kuhalnico po svetu: Stročji fižol s korenjem

Če želimo bolj izdatno jed, lahko dodamo na kocke narezan krompir. V tem primeru krompir stresemo na čebulo in premešamo, potem nadaljujemo po receptu.

Profimedia
Datum 15. avgust 2025 07:00
Čas branja 1 min

30 dag stročjega fižola

2 večja korenčka

20 dag klobase chorizo (ali podobne, kulen na primer)

1 manjša čebula

2 stroka česna

3 srednje veliki paradižniki

sol, poper

1 žlička koprca

olivno olje

 

Stročji fižol operemo, odstranimo nitke in odrežemo vršičke. Skuhamo ga in potem narežemo na manjše kose. Korenje ostrgamo in narežemo na kolobarje. Klobaso narežemo na 5 milimetrov debele kolobarje, če so ti večji, jih prerežemo na pol. Čebulo in česen sesekljamo. Paradižnik očistimo semenja in ga narežemo na majhne kocke.

V ponvi segrejemo olje. Namesto olivnega olja lahko uporabimo drugo olje, maslo ali mast. Dodamo sesekljano čebulo in jo med mešanjem pražimo, da uplahne. Potem dodamo sol in poper, koprc ter narezano klobaso. Ko se klobasa nekoliko zmehča in spusti maščobo, dodamo česen in narezan stročji fižol. Premešamo in dodamo paradižnik, zalijemo z malo vode. Kuhamo na zmernem ognju v pokriti posodi okoli 15 minut, potem jed poskusimo. Če želimo več omake, dodamo malo paradižnikove mezge in vode in jed še malo kuhamo. Po potrebi jo še solimo in popramo, na koncu pa dodamo še malo koprca.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Izrael bo lahko sodeloval na Evroviziji, Slovenije na Dunaju ne bo. Se strinjate s tako odločitvijo RTV Slovenija?
Da, s tem smo pokazali moralno držo.
40%
238 glasov
Odpovedati bi se morali sodelovanju že pred leti.
39%
231 glasov
Ne, gre za glasbeni izbor in morali bi sodelovati.
15%
90 glasov
Ne vem, me ne zanima.
7%
41 glasov
Skupaj glasov: 600