80 dag teletine brez kosti
1 srednje velika čebula
2 stroka česna
sol, poper
olivno olje
1 vejica rožmarina
1 šopek peteršilja
1 žlica belega vina
20 dag svežega ali zamrznjenega graška
Teletino narežemo na večje kocke in jih natremo s poprom in soljo. Čebulo drobno sesekljamo, česen stisnemo, peteršilj sesekljamo. V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo meso in ga nekaj minut pečemo na močnem ognju. Odstranimo ga iz ponve in shranimo na toplem, v ponev pa dodamo sesekljano čebulo. Med mešanjem jo pražimo in ko postekleni ter se zmehča, dodamo še česen in rožmarin. Premešamo in dodamo vino, z dna posode z leseno lopatko postrgamo, kar se je prijelo med peko mesa.
V ponev potem vrnemo meso in dodamo grah. Zalijemo z malo vode ali jušne osnove, zmanjšamo ogenj in v pokriti posodi dušimo, dokler meso ni povsem mehko in grašek kuhan. Po potrebi dodamo jedi še malo soli in popra, tik preden jo postrežemo, pa ji dodamo še sesekljan peteršilj. Postrežemo s kuhanim ali pire krompirjem.
Spezzatino je italijanska jed na žlico, nekoliko podobna golažu, ki jo po pokrajinah pripravljajo na različne načine in iz različnih vrst mesa - v Toskani iz govedine z dodatkom korenja in zelene, v Umbriji iz jagnjetine in divjačine. Ponekod dodajo kose krompirja kar med kuhanjem, za rdečo barvo dodajo paradižnik.
