S kuhalnico po svetu: Spezzatino

To italijansko inačico golaža lahko postrežemo tudi s polento.

Profimedia
Datum 20. april 2025 04:00
Čas branja 2 min

80 dag teletine brez kosti

1 srednje velika čebula

2 stroka česna

sol, poper

olivno olje

1 vejica rožmarina

1 šopek peteršilja

1 žlica belega vina

20 dag svežega ali zamrznjenega graška

 

Teletino narežemo na večje kocke in jih natremo s poprom in soljo. Čebulo drobno sesekljamo, česen stisnemo, peteršilj sesekljamo. V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo meso in ga nekaj minut pečemo na močnem ognju. Odstranimo ga iz ponve in shranimo na toplem, v ponev pa dodamo sesekljano čebulo. Med mešanjem jo pražimo in ko postekleni ter se zmehča, dodamo še česen in rožmarin. Premešamo in dodamo vino, z dna posode z leseno lopatko postrgamo, kar se je prijelo med peko mesa.

V ponev potem vrnemo meso in dodamo grah. Zalijemo z malo vode ali jušne osnove, zmanjšamo ogenj in v pokriti posodi dušimo, dokler meso ni povsem mehko in grašek kuhan. Po potrebi dodamo jedi še malo soli in popra, tik preden jo postrežemo, pa ji dodamo še sesekljan peteršilj. Postrežemo s kuhanim ali pire krompirjem.

Spezzatino je italijanska jed na žlico, nekoliko podobna golažu, ki jo po pokrajinah pripravljajo na različne načine in iz različnih vrst mesa - v Toskani iz govedine z dodatkom korenja in zelene, v Umbriji iz jagnjetine in divjačine. Ponekod dodajo kose krompirja kar med kuhanjem, za rdečo barvo dodajo paradižnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Izrael bo lahko sodeloval na Evroviziji, Slovenije na Dunaju ne bo. Se strinjate s tako odločitvijo RTV Slovenija?
Da, s tem smo pokazali moralno držo.
39%
257 glasov
Odpovedati bi se morali sodelovanju že pred leti.
39%
256 glasov
Ne, gre za glasbeni izbor in morali bi sodelovati.
15%
102 glasov
Ne vem, me ne zanima.
7%
46 glasov
Skupaj glasov: 661