S kuhalnico po svetu: Polnjene bučke

Na tak način pripravljene bučke so priljubljena poletna jed v Turčiji. Namesto koščkov mesa lahko uporabimo poljubno mleto meso, začimbe pa dodajamo po svojem okusu.

Profimedia
Datum 24. avgust 2025 08:00
Čas branja 2 min

3 večje, debelejše bučke

40 dag jagnjetine ali piščančjega fileja

10 dag srednjezrnatega riža

sol, poper

2 jušni žlici paradižnikove paste

1 žlička mlete rdeče paprike

ščepec kumina in mletega koriandra

pol žličke cimeta

2 stroka česna

1 manjša čebula

olivno ali belo olje

šopek peteršilja ali koriandra

 

Meso narežemo na koščke. Riž skuhamo v vreli, malo slani vodi, a ne do konca, na sredini naj ostane malo trd, potem ga odcedimo. Bučke umijemo, jih dobro obrišemo in odrežemo oba konca. Rez naj bo raven, da bo kolobar bučke stal pokonci. Bučke narežemo na pet do šest centimetrov debele kolobarje, lahko še kak centimeter več. Meso izdolbemo, a pazimo, da ostane dno kolobarja celo. Izdolbeno meso bučk sesekljamo, notranjost pa natremo z malo soli in popra.

Čebulo in česen sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in prepražimo čebulo. Ko postekleni, jo potresemo s soljo; ko začne rjaveti, dodamo meso. Zlatorjavo ga zapečemo, potem dodamo na pol kuhan riž, sesekljano meso bučk in vse začimbe ter paradižnikovo pasto. Premešamo in na zmernem ognju pustimo nekaj minut, da se okusi prepojijo. Po želji dodamo še kakšno začimbo ali malo paste iz pečene paprike.

Pekač premažemo z oljem. Kolobarje napolnimo z mesno-riževim nadevom in jih damo v pekač. Po vrhu pokapljamo z malo olja ali damo na vsak kolobar malo masla. V pečici, ogreti na 180 stopinj, pečemo od 20 do 30 minut. Po želji lahko bučke tik pred koncem peke potresemo s sirom. Tik preden jed postrežemo, jo potresemo s sesekljanim koriandrom ali peteršiljem (mnogi namreč ne marajo vonja in okusa koriandra).

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Izrael bo lahko sodeloval na Evroviziji, Slovenije na Dunaju ne bo. Se strinjate s tako odločitvijo RTV Slovenija?
Da, s tem smo pokazali moralno držo.
39%
290 glasov
Odpovedati bi se morali sodelovanju že pred leti.
39%
293 glasov
Ne, gre za glasbeni izbor in morali bi sodelovati.
16%
119 glasov
Ne vem, me ne zanima.
7%
51 glasov
Skupaj glasov: 753