(RECEPT): Pita z lososom

Jed, primerna za malico ali kosilo.

Profimedia
Datum 19. julij 2025 03:20
Čas branja 1 min

40 dag tankega vlečenega testa

40 dag lososovega fileja

30 dag svežega sira (skuta ali rikota)

2 jajci

nekaj cvetov brokolija

sol, poper

5 češnjevih paradižnikov

majhen šopek peteršilja

olivno olje

Okrogel pekač premera 24 do 26 centimetrov premažemo z maslom ali oljem, damo na dno tri plasti testa, ostali del testa, ki gleda preko roba, obrnemo navznoter, da je obod nekoliko debelejši. Lososa narežemo na kocke. V ponvi segrejemo malo olja in ribje kocke na hitro opečemo. Brokoli natrgamo na majhne kose in ga samo blanširamo ter dobro odcedimo. Paradižnike prepolovimo, peteršilj drobno sesekljamo. Skuto ali rikoto mešamo z mešalnikom ali metlico in vmešamo jajci, solimo in popramo, na koncu vmešamo sesekljan peteršilj.

Mešanico sira in jajc naložimo na testo, potem v zmes vtisnemo pečene kose ribe in brokoli ter paradižnik. Pokapljamo z malo olivnega olja. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija in pito pečemo 20 do 30 minut. Vrhnja plast mora biti nekoliko zapečena. Preden pito postrežemo, po njej posujemo malo peteršilja. Namesto tega lahko že v sveži sir dodamo koprc ali drobnjak pa timijan, tudi mešanica provansalskih zelišč bo pravšnji nadomestek peteršilja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Izrael bo lahko sodeloval na Evroviziji, Slovenije na Dunaju ne bo. Se strinjate s tako odločitvijo RTV Slovenija?
Da, s tem smo pokazali moralno držo.
39%
273 glasov
Odpovedati bi se morali sodelovanju že pred leti.
38%
268 glasov
Ne, gre za glasbeni izbor in morali bi sodelovati.
16%
112 glasov
Ne vem, me ne zanima.
7%
48 glasov
Skupaj glasov: 701