V tako vročih dneh, kot smo jim priča v začetku tega poletja, seveda ne stojimo radi pri štedilniku. A kljub temu moramo nekaj dati pod zob, prazna vreča ne stoji pokonci. Na srečo imamo na voljo veliko sestavin, iz katerih lahko v poletnih dneh pripravimo veliko različnih obrokov, za katere ne bomo porabili veliko časa, nam bodo pa teknili. Prevladovala bo seveda zelenjava, pa ribe in morski sadeži, belo meso, tudi stročnice so dobrodošle za poletne solate. Lahkotni, sveži prelivi bodo obogatili solate, hladne poletne juhe pa nas bodo osvežile. Seveda se ne bomo povsem odrekli žaru. Počakali bomo na kak manj vroč dan ali pa poskrbeli za debelo senco, v kateri bo mojster peke lahko brez dodatnega potenja pokazal vso svojo spretnost. In k dobri hrani, tudi poletni, sodi dobra pijača. Ta naj bo v vročih dneh bolj osvežilna kot alkoholna, a kakšna kapljica v ne preveč močnem koktajlu gotovo ne bo škodila. Pač po pameti.
Pisane solate
V poletnem času je seveda pomembno poskrbeti, da zaužijemo dovolj tekočine in tako preprečimo dehidracijo. A ne le s pijačo (izogibajmo se preveč sladkim pijačam, raje popijmo več vode, ki ji lahko dodamo rezine sadja ali limonin, limetin ali pomarančni sok), tudi s hrano lahko v telo vnesemo nekaj tekočine. Kumare, paprika, bučke in jajčevci, ki jih je poleti v izobilju, vsebujejo veliko vode, in če jih uživamo sveže (razen jajčevcev), torej brez toplotne obdelave, dobi naše telo še veliko drugih zdravih in koristnih snovi (vitamine, minerale), ki jih poleti še kako potrebuje. In smo tako pri solatah. Saj ne, da bi jih morali jesti vsak dan, a nekajkrat na teden si jih le privoščimo.
V solatni skledi naj bo praviloma tudi nekaj zelenega. Zelena solata, mlada špinača, blitva, rukola, zelena paprika, kumara. Za barvno popestritev in dodaten okus še nekaj rdečega, morda rdeča čebula, paprika in paradižnik seveda, malo svežega sira (feta, mocarela ali na kocke narezan bolj zrel sir). In oreški za dodatek, sploh če delamo solato s hruško in kakšnim posebnim sirom (gorgonzola ali roquefort na primer). Nekaj semen granatnega jabolka bo solati dalo še dodatno svežino, hkrati ne pozabimo na sveža zelišča. Peteršilj, drobnjak, listi zelene, koprc, meta, žajbelj. Igrajmo se z okusi, izognimo se vsakdanjim.
Tudi mlado zelje je primerno za poletne solate. Belo zelje lahko kombiniramo z rdečim, dodamo še malo naribanega korenja, pest slanih arašidov, da bo solata pravi obrok, pa lahko dodamo še kuhane prozorne (sojine) rezance. Če nam ni odveč, prepražimo malo mletega mesa in ga vmešajmo v solato, dodajmo sesekljan koriander in sojino ali ribjo omako in že smo se približali svežim azijskim jedem. Bolj preprosta, a izjemno sveža pa je solata iz mladega zelja, na tanke lističe narezane čebule, naribanega korenja in koprca, seveda z dodatkom olja in malo limoninega soka.
Prihaja ceviche
Ne pozabimo, da lahko svežim solatam dodajamo tudi kose ribe ali mesa, kuhanega ali pečenega. Dimljen losos je še posebej priljubljen, pa hrustljavo pečen puranji ali piščančji file, tudi lepo narezane rezine rostbifa so odličen dodatek. Za tiste, ki ne jedo mesa, pride v poštev pečen sir.
Vse bolj popularna postaja tudi jed, ki jo poznamo pod skupnim imenom ceviche. To je hladna jed iz rib ali morskih sadežev (školjke, raki), ki izvira iz Peruja (in je pod Unescovo zaščito), poznajo pa jo tudi v drugih državah Južne Amerike. Njena glavna značilnost je, da so sveži kosi ribe marinirani oziroma prepojeni s sokom limone ali limete, kar učinkuje približno tako, kot bi ribo na hitro toplotno obdelali, dodane so začimbe in še kakšna druga sestavina (na primer olivno olje, koromač, mango, avokado). Zaradi osnovnih sestavin in izjemnega okusa postaja ceviche vse bolj popularna jed tudi v Evropi. Velja poskusiti, vse sestavine imamo na dosegu roke, pa še veliko dela ni z njo.
In ne pozabimo na hladne juhe. Gaspačo sodi med najbolj znane, receptov je veliko. Lahko pa jo naredimo po svoje. Kombinirajmo zelenjavo po lastnem okusu, dodajmo malo olivnega olja in košček namočenega kruha ali malo drobtin, ki smo jih zmešali z zelišči in začimbami. Paprika, paradižnik, kumare, bučke in stebelna zelena so največkrat v blenderju, v skodelico pa potem lahko dodamo še na hitro prepečene rakove repke, hrustljavo zapečen pršut ali panceto. Sveža zelišča bodo okus hladne juhe potem le še zaokrožila. Takšni juhi lahko dodamo tudi jogurt, ki je pogosto osnovna sestavina hladne poletne juhe. Jogurt solimo in popramo, dodamo koprc in na kocke narezano svežo kumarico. Kumaro lahko tudi naribamo in jo skupaj s tekočino, ki je nastala med strganjem, dodamo jogurtu. Preprosta in osvežilna je tako pripravljena juha.
Osvežilne pijače
Pripravimo nekaj jabolk, korenčka, stebelne zelene, kumaro, limono, ananas, nektarine, lubenice, melone, maline, borovnice, robide, vejice mete, melise in sivke
Sadje, korenje in stebelno zeleno očistimo in olupimo, narežemo na manjše kose in s sokovnikom iz njih iztisnemo sok. Meto in meliso ali mešanico obeh damo v steklen vrč ali steklenico s širokim vratom, prelijemo z vodo, dodamo nekaj rezin limone ali limete in pustimo čez noč. Zjutraj dodamo maline in robide, ki smo jih čez noč dali v modelčke za led in z vodo zamrznili. Tako bomo ves dan imeli na voljo osvežilno pijačo.
Sadni sok zmešamo z vodo, da ne bo presladek, del sadja lahko pustimo v koščkih in jih damo v vrč s pijačo. Sok lahko mešamo tudi s sadnim čajem. Veliko bolj se bomo odžejali z manj kot bolj hladno pijačo, a košček ledu vseeno ne bo odveč.
Iz sivke pripravimo sirup in ga dodamo limonadi. Skuhamo sladkorni sirup (2 l vode, 1 kg sladkorja), v mlačnega damo okoli 50 cvetov sivke in nekaj rezin limone ter pustimo stati dva dni. Precedimo, napolnimo steklenice in jih hranimo v hladilniku. Sirup mešamo z vodo ali ga dodamo vodi z meto in meliso. Okuse kombiniramo po lastnem navdihu, tudi sadje izbiramo, kot želimo.
Sladko, zakaj pa ne
Hladne juhe lahko pripravimo tudi iz sadja. Lubenica in melona sta pravšnja izbira, pa sočne višnje (in junija seveda češnje). A sadje lahko izkoristimo tudi za poletno sladkanje. Včasih si ga privoščimo v sadnih solatah in bovlah, včasih pa samo eno vrsto. Zdaj ga je v izobilju in škoda bi bilo, če si ga ne bi privoščili. Tudi kakšno poletno pecivo bo dobrodošlo, bomo že zdržali tistih 45 minut, kar bo delala pečica. Da si prihranimo nekaj dela, listnato testo, ki je zelo primerno za poletne pite, kar kupimo. Ali pa vlečeno testo, iz katerega naredimo različne sadne zavitke (da ne bo vedno le jabolčni). Seveda ni nič narobe, če doma na hitro pripravimo biskvitno testo ali piškotno, če bomo naredili pito. Lahko pa spečemo palačinke in jih nadevamo s sadjem. Ravnamo se po tem, kako smo razpoloženi in kakšno je vreme. Pri 35 stopinjah Celzija palačink večina verjetno ne bi pekla, a kdo ve, kaj vse smo pripravljeni narediti za tiste, ki si kaj zaželijo. Nekateri tudi speči palačinke v poletni vročini, namesto da bi skočili do bližnje trgovine ali slaščičarne po sladoled. In če ne gre drugače, bo mešanica različnega sadja, ki jo vmešamo v jogurt in temu dodamo malo sladkorja, prav tako okusna poletna sladica. In zdrava za povrh.




