S kuhalnico po svetu: Polnjen sladki krompir

Jed bo še lepša na pogled, če jo bomo posipali s semeni granatnega jabolka.

Profimedia
Datum 4. maj 2025 06:00
Čas branja 2 min

3 večji sladki krompirji

1 srednje velika čebula

2 stroka česna

1 rezina zelene

15 dag sira feta

sol, poper

olivno ali drugo olje

koprc

 

Krompirje temeljito operemo in jih prerežemo na pol. Potem jih previdno izdolbemo, pustimo okoli en centimeter debel rob. Izdolbeno krompirjevo sredico drobno sesekljamo ali naribamo. Čebulo drobno sesekljamo, česen stisnemo. Zeleno čim bolj na drobno narežemo ali naribamo. V ponvi segrejemo maščobo in dodamo čebulo; pražimo jo, dokler ne uplahne. Dodamo izdolbeno sredico sladkega krompirja, zeleno in česen. Solimo in popramo, po želji lahko dodamo še malo kurkume, mletega koriandra ali kumina. Ko se krompir nekoliko zmehča, ponev umaknemo z ognja in vmešamo koprc. Namesto koprca lahko uporabimo tudi druge začimbnice, na primer peteršilj ali drobnjak.

Izdolbene polovice sladkega krompirja s čopičem premažemo z malo olja. Polovico feta sira nadrobimo in vmešamo v nadev, potem napolnimo izdolbene polovice krompirja. Po vrhu naložimo drugo polovico fete. Lahko pa ves feta sir vmešamo v nadev, po vrhu pa nadevan krompir prekrijemo s katerim drugim sirom. Krompir damo na pekač, obložen s papirjem za peko, in ga pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, 20 do 30 minut oziroma toliko časa, da je rob izdolbenih polovic mehak.

Na koncu po krompirju posujemo sesekljana zelišča, dodamo lahko tudi malo kisle smetane.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Izrael bo lahko sodeloval na Evroviziji, Slovenije na Dunaju ne bo. Se strinjate s tako odločitvijo RTV Slovenija?
Da, s tem smo pokazali moralno držo.
39%
290 glasov
Odpovedati bi se morali sodelovanju že pred leti.
39%
293 glasov
Ne, gre za glasbeni izbor in morali bi sodelovati.
16%
119 glasov
Ne vem, me ne zanima.
7%
51 glasov
Skupaj glasov: 753