30 dag piščančjega fileja
10 dag graha
1 manjši por
pest solate hrastovke
15 dag listov mlade špinače
2 mladi čebuli
pest oreškov makadamije
1 hruška
1 kiselkasto jabolko
10 dag mladega sira (feta ali podoben)
1 dl olivnega ali belega olja
1 jušna žlica kisa
sol, poper
origano
Piščančje fileje skuhamo v slani vodi, jih ohladimo in natrgamo na kose. Špinačo operemo skozi cedilko in jo dobro osušimo, mlado čebulo narežemo na tanke kolobarje. Por temeljito umijemo, še posebno med listi, ga obrišemo in narežemo na tanke trakove. Solato operemo pod tekočo vodo, jo obrišemo in natrgamo na manjše kose. Grah skuhamo ali uporabimo že kuhanega. Jabolko in hruško operemo, prerežemo na pol, odstranimo peščišče in ju narežemo na tanke rezine. Sir nadrobimo. Zmešamo olje, kis, sol in poper ter malo vode.
Na servirni krožnik ali v nizko široko skledo damo najprej liste solate, trakce pora in liste mlade špinače ter pokapljamo s pripravljenim prelivom. Potem izmenoma nalagamo rezine jabolka, kuhane kose mesa in rezine hruške, dodamo še grah in koščke mlade čebule. Posujemo z zdrobljenim sirom in origanom, dodamo še oreške, potem pa enakomerno prelijemo z mešanico olja, kisa in začimb. Na koncu lahko po solati posujemo sesekljana zelišča, na primer z meto.
Namesto fete ali podobnega sira lahko uporabimo gorgonzolo, mocarelo ali drug sir. Solati lahko dodamo tudi rdečo ali zeleno papriko, na paličice narezano kumaro, brokoli in cvetačo (prej ju blanširamo).
