1,3 kg olupljenega krompirja
7 dag masla (in še 1 jušna žlica)
1 večja čebula in dve manjši
30 dag slanine
2 veliki jajci
sok pol limone
sol in poper
0,5 dl mleka
10 dag kisle smetane
Pečico vključimo na 180 stopinj Celzija, pekač (20 x 30 cm so približne mere) namažemo z oljem ali maslom. Čebulo na drobno sesekljamo. V ponvi razpustimo 7 dag masla - in ko je vroče, a preden porjavi, dodamo čebulo in jo med mešanjem pražimo, da se zmehča in nekoliko porjavi. V ponvi bo vidnega precej masla, a to naj ne moti, saj ga bo vpil krompir.
Krompir na drobno naribamo in ga odcedimo. Zmešamo ga z mešanico masla in čebule, mlekom, soljo, jajci, soljo in limonini sokom, damo v namaščen pekač in pečemo 40 minut. Potem temperaturo pečice zvišamo na 200 stopinj Celzija in pečemo še 10 minut. Krompir mora biti po vrhu lepo zapečen, ob straneh pekača pa nekoliko odstopati.
Medtem ko se krompir peče, pripravimo omako. Najprej slanino narežemo na kocke in jo v ponvi brez maščobe hrustljavo zapečemo. Kocke nato odstranimo iz ponve, v ponev pa dodamo žlico masla - ko se razpusti, dodamo dve drobno sesekljani čebuli. Pražimo, dokler čebula nekoliko ne porjavi, potem dodamo še pečeno slanino. Premešamo in pustimo v ponvi na srednjem ognju pet minut, potem dodamo kislo smetano in dve žlici vode, pustimo, da zavre, in takoj umaknemo z ognja. Na krožnik damo pečen krompir s čebulo in dodamo gosto omako iz slanine in smetane. Slanino v omaki lahko tudi izpustimo, namesto nje lahko dodamo gobe.
