1 l bistre juhe (goveja, piščančja
ali zelenjavna)
4 jajca
10 dag sveže naribanega parmezana
ščepec muškatnega oreščka
sol, poper
malo sesekljanega peteršilja
Juho damo v primerno velik lonec in jo zavremo. Jajca ubijemo v skodelico, jih malo stepemo, potem dodamo nariban parmezan in muškatni orešček ter stepamo, da se parmezan lepo porazdeli po jajčni zmesi. To potem v tankem curku vlivamo v vrelo juho in med tem nenehno mešamo. Ogenj potem nekoliko zmanjšamo in juho kuhamo pet do deset minut, toliko da se jajca skuhajo in v juhi nastanejo manjše jajčne krpice. Na koncu juho solimo in dodamo še sveže mlet poper. Pri soli bodimo previdni, saj je slana že juha, pa tudi parmezan prispeva nekaj slanosti.
Stracciatella je priljubljena italijanska juha, izhaja iz osrednjega dela države, še posebej je priljubljena v regiji Lazio. Za to krepčilno juho naj bi bila osnova piščančja juha, predvsem zaradi intenzivnega okusa, a jo pripravljajo tudi iz goveje in zelenjavne juhe. Če nimamo pri roki prave jušne osnove, ne bo nič narobe, če si pomagamo z jušno kocko.
