30 dag zelenega stročjega fižola
20 dag šunke v kosu
3 srednje veliki paradižniki
2 srednje velika krompirja
1 rdeča čebula
20 dag mladega sira (feta ali podoben)
manjši šopek peteršilja
1 mala žlička sušenega kopra
sol, poper
kis, olje
Stročji fižol skuhamo, v vodo dodamo malo sušenega kopra. Ko je mlačen, ga narežemo na manjše kose. Krompir skuhamo v olupku, ga nekoliko ohladimo in narežemo na tanke kolobarje. Paradižnikom odstranimo semenje in odvržemo tekočino, meso narežemo na majhne kocke. Na kocke narežemo še šunko (uporabimo lahko tudi prekajeno), peteršilj sesekljamo, čebulo pa narežemo na tanke polmesece. Sir, uporabimo lahko tudi skuto, rikoto ali zrnasti sir (cottage cheese), nadrobimo.
V solatni skledi najprej previdno premešamo mlačne krompirjeve rezine, narezano čebulo in še nekoliko mlačen stročji fižol, prelijemo z malo olja in nekaj kapljicami kisa, solimo in popramo. Ko sta krompir in fižol hladna, dodamo narezano šunko, paradižnik in sesekljan peteršilj. Rahlo premešamo, po okusu dodamo še olje, kis, sol in poper. Pustimo pol ure ali eno uro, da se okusi lepo povežejo, potem po solati potresemo nadrobljen sir. Okrasimo jo s sesekljanim peteršiljem. Po želji lahko solati dodamo še malo česna.
