Program ZaUpam: Trgovine v ospredju prizadevanj za bolj zdravo prehrano

Trgovinska podjetja z inovativnimi orodji za izboljšanje sestave živil in spodbujanje zdravih izbir.

Cilj programa je spodbujati trgovce, da postopno izboljšujejo hranilno sestavo živil, zlasti tistih pod trgovskimi blagovnimi znamkami.  
Cilj programa je spodbujati trgovce, da postopno izboljšujejo hranilno sestavo živil, zlasti tistih pod trgovskimi blagovnimi znamkami.  
Arhiv Večera
Datum 4. november 2025 05:00
Čas branja 3 min

Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) je skupaj s partnerji zaključila triletni program ZaUpam - podpora trgovskim podjetjem za dodatno izboljšanje sestave živil in spodbujanje zdravih izbir, s katerim so želeli spodbuditi živilska in trgovska podjetja k postopnemu preoblikovanju izdelkov ter oblikovanju bolj zdravju prijazne prehranske ponudbe.

Prehranske izbire kot priložnost za trajnostno prihodnost 

Program ZaUpam, ki ga sofinancira ministrstvo za zdravje, partnerji programa poleg nosilca TZS pa so še Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), Inštitut za nutricionistiko (NUTRIS) in Inštitut Jožef Stefan (IJS), je potekal od februarja 2023 do novembra 2025. Nastal je kot del nacionalnega programa Dober tek, Slovenija - Nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025, ki si prizadeva zmanjšati breme kroničnih nenalezljivih bolezni in ustvariti okolje, v katerem so zdrave izbire dostopne in privlačne za vse. 

Kot poudarjajo na TZS, je cilj programa spodbujati trgovce, da postopno izboljšujejo hranilno sestavo živil, zlasti tistih pod trgovskimi blagovnimi znamkami - z zmanjševanjem vsebnosti soli, prostih sladkorjev in nasičenih maščob ter s povečevanjem prehranskih vlaknin. 

"Preoblikovanje živil je priložnost za ustvarjanje trajnostnega, inovativnega in zdravju prijaznega prehranskega okolja. Podjetja, ki se za ta korak odločijo, krepijo zaupanje potrošnikov in svojo družbeno odgovornost," poudarja Mija Lapornik, izvršna direktorica TZS in vodja programa. 

Digitalno orodje NutriForm - pomoč pri izboljševanju živil 

Med najpomembnejše rezultate programa sodi razvoj novega digitalnega orodja NutriForm, ki je dostopno v okviru sistema NutriBase na Institutu Jožef Stefan. To brezplačno orodje je namenjeno nosilcem živilske dejavnosti za samoocenjevanje hranilne sestave živil in načrtovanje izboljšav. 

NutriForm vključuje pet priznanih modelov za profiliranje živil: Nutri-Score, FSANZ, WHO/SI, VešKajJeš ter nastajajoči nacionalni simbol za živila z ugodnejšo hranilno sestavo, ki bo predvidoma uveden z nacionalnim predpisom po sprejetju novega Zakona o varni hrani in krmi. Podjetja lahko z orodjem ustvarijo tudi QR-kodo, ki potrošnika usmeri na podatke o izdelku na portalu VešKajJeš. 

Znanje in orodja za boljšo ponudbo 

Poleg digitalnega orodja so partnerji pripravili še vrsto gradiv in vsebin, ki so trgovskim podjetjem v pomoč pri nadaljnjih korakih. Med drugim so oblikovali smernice za spodbujanje zdravih izbir pri živilih, ki vključujejo navodila za uporabo orodja NutriForm in za izvajanje sprememb v praksi. Na voljo je posnetek delavnice z naslovom Uporaba sodobnih orodij za podporo dodatnemu izboljševanju sestave živil, ki je prosto dostopen na spletni strani programa. Med izdelki pa je tudi plakat za promocijo aplikacije VešKajJeš, namenjen trgovcem in potrošnikom. 

"Z rezultati programa ZaUpam želimo podjetjem ponuditi konkretna orodja in smernice, ki jim bodo v pomoč pri preoblikovanju izdelkov ter spodbujanju zdravih prehranskih izbir. Verjamemo, da bomo skupaj s partnerji in trgovci lahko prispevali k boljšemu zdravju prebivalcev in odgovorni prehranski prihodnosti," zaključi Mija Lapornik. (dr)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Izrael bo lahko sodeloval na Evroviziji, Slovenije na Dunaju ne bo. Se strinjate s tako odločitvijo RTV Slovenija?
Da, s tem smo pokazali moralno držo.
40%
238 glasov
Odpovedati bi se morali sodelovanju že pred leti.
39%
231 glasov
Ne, gre za glasbeni izbor in morali bi sodelovati.
15%
90 glasov
Ne vem, me ne zanima.
7%
41 glasov
Skupaj glasov: 600