Slovensko - hrvaški Mediteran: chefa Jure Tomič in Dinko Lekić sta združila moči in v Konobi Cigale pripravila imenitno večerjo.
Datum
19. oktober 2025 12:12
Ribje kulinarirčne dobrote, gigantski lošinjski krokant, vrhunska vina, vožnje z beneško gondolo in sproščeno vzdušje, vse to je letos ponudil Taste the Mediterranean. Festival, ki slavi sredozemski način življenja, se je v svoji 13. izdaji prvič predstavil na Malem Lošinju, ponosu Kvarnerja – Evropske gastronomske regije 2026.
Taste the Mediterranean, mednarodni festival hrane, vina, kulturne dediščine in mediteranskega načina življenja, "pluje" vzdolž hrvaške obale že od leta 2014, ko je bila uvrščena na UNESCO-v Reprezentativen seznam svetovne nematerialne dediščine. Razlog za njegov letošnji prihod na Mali Lošinji, otok vitalnosti, je vse prej kot naključje: Kvarner bo leta 2026 namreč Evropska gastronomska regija, se pravi kulinarična meka Evrope.

Na uspešen 13. festival Taste the Mediterranean so nazdravili: Irena Peršić Živadinov, direktorica Turistične skupnosti Kvarnerja, direktorica festivala Ingrid Badurina Danielsson, Dalibor Cvitković, direktor Turistične skupnosti Malega Lošinja, županja Malega Lošinja Ana Kučić in Monika Udovičić, državna sekretarka na Ministrstvu za turizem in šport.
Senzacionalna otvoritvena slovesnost
Senzacionalna je bila že tokratna otvoritvena slovesnost, ki jo je gostil Muzej Apoksiomen v samem centru Malega Lošinja. Edinstvena arheološko-arhitektonska kulturna institucija, v celoti posvečena enemu samemu eksponatu – bronastemu kipu mladega atleta Apoksiomena. Gre za prekrasno antično skulpturo, enkratno umetnino, kip športnika popolnih telesnih proporcev, ki ga je na morskem dnu pri otoku Lošinju na globini 45 metrov našel turist iz Belgije 1997. leta. Apoksiomena so leta 1999 dvignili iz morja, na dnu katerega je bival skoraj dve tisočletji.

Sodelujoči mednarodni priznani chefi - Michael Gollenz, Dinko Lekić, Davor Fornažar, Amos Novak in Zdravka Grgić so se z gondoljerom Andreom Balbijem z največjo beneško gondolo pripeljali na otvoritveno slovesnost na Lošinju.
Seveda je bil dogodek otvoritve gastronomskega festivala kulinarično obarvan: sloviti kuhar Adrijan Nikolić in lokalna restavracija ZaKantuni sta organizirala starodavno pojedino. Jedi, pripravljene iz sestavin, ki so se uporabljale pred dva tisoč leti, a so prilagojene današnjemu okusu, so spremljali kvarnersko peneče vino iz 100-odstotne žlahtine ter rdeča in bela vina združenja Kvarner Wines. Poslastica na koncu večera pa je bila naravnost fantastična: tradicionalni lošinjski krokant, ki so ga ustvarili v slaščičarni Moby Dick in ga oblikovali v pet plasti – beri nadstropij - iz kar 10 kg mandljev in 10 kg sladkorja, nato pa ga kot veleva tradicija s sabljo razbili na tisoče koščkov. Le še pika na i imenitnemu večeru je bil nastop postavne splitske sopranistke Antonelle Malis, ki je s svojim izborom in izvedbo najlepših pesmi iz mediteranske regije privabila številno občinstvo, ki so skupaj z njo peli in plesali dolgo v noč.
Kako zelo gastronomija vpliva na življenje ljudi in kvaliteto življenja, je poudarila ustanoviteljica festivala TTM, Ingrid Badurina Danielsson. A da bi njihov moto "Dobra hrana, dobro vino in dobra zabava" zaživel, je še kako pomembna tudi izobraževalna komponenta. Prav zato je bil festival zasnovan kot izmenjava izkušenj in znanja – med kuharji iz Hrvaške in drugih sredozemskih držav. Letos se je na Lošinju tako zbralo približno ducat mednarodno priznanih chefov - italijanska chefa Marco Danelli in Raffaele Ros, španska kuharica Teresa Gutiérrez, Jure Tomič iz Slovenije, francosko-japonski kuhar Ippei Uemura, Avstrijec Michael Gollenz, ki vodi kuhinjo paradne lošinjski restavracije Alfred Keller v Alhambri, Stiven Vunić iz restavracije Zijavica, Amos Novak iz medžimurske restavracije Terbotz (mimogrede, proglašen je bil za mladega talenta leta po izboru Gault & Millau 2025), Davor Fornažar in Dinko Lekić iz restavracije Diana Steakhuse oziroma Konoba Cigale, v okviru Lošinj Hotels & Villas - soorganizatorjev in gostiteljev festivala. Zdravka Grgić in Drago Rančić pa sta zastopala priljubljeni lošinjski restavraciji Gastro Pub Deveron in Bocca Vera.
Festival superlativov
Izobraževalni del festivala je posebej izpostavil tudi Dalibor Cvitković, direktor Turistične skupnosti Malega Lošinja, ki letos praznuje častitljivih 140 let turizma. Izrazil je navdušenje, da so izkušeni, nagrajeni kuharji v dveh festivalskih dneh vodili delavnice z učenci Srednje šole Ambroza Haračića. Tehnike kuhanja, načini uporabe sestavin in različna druga znanja – so neizmerno bogastvo, ki so ga bodoči kuharji odkrivali skupaj z dobitniki številnih kulinaričnih trofej, Michelinovih zvezdic in seznamov Gault&Millau. Poleg gostov iz tujine so imeli učenci priložnost učiti se od mladega Amosa Novaka, odličnega promotorja tradicionalnih medžimurskih jedi, ki jih pripravlja na zelo inovativen način, pa tudi od Renata Kraljeva, pedagoga na področju gastronomije in gostinstva ter avtorja Avtohtone kuharice Zadrske županije.
Dr. sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica Turistične skupnosti Kvarnerja, je pozdravila prihod festivala v Kvarner zaradi vseh vrednot, ki jih promovira, prav o teh vrednotah – promociji lokalnega, avtohtonega in trajnostnega turizma – sta spregovorili tudi županja Malega Lošinja Ana Kučić in Monika Udovičić, državna sekretarka na Ministrstvu za turizem in šport.
Čustva in doživetja – to je tisto, kar si o bivanju na neki destinaciji zapomnimo in tega je bilo letos na pretek. Ker je festival potekal hkrati z drugim pomembnim dogodkom za Lošinj – Losinavo, ki slavi zlato dobo lošinjske pomorske zgodovine – je v tamkajšnje pristanišče priplula največja beneška gondola. Natančneje, pripeljali so jo na tovornjaku in nato z žerjavom spustili v morje. Gondoljer Andrea Balbi, ponosni hrvaški zet, je tri dni neutrudno veslal in na svoji elegantni lepotici prevažal goste z Lošinja – med njimi seveda tudi chefe! Na stojnicah Burana in Murana pa smo lahko spoznali čipko, steklo, dobrote in umetnost, simbole Benetk, ki tesno sodelujejo z Malim Lošinjem.
Vrhunski chefi ser predstavijo
Večerne ure so bile seveda rezervirane za ekskluzivne mediteranske večerje. V restavraciji Bava Innovation v Bellevueju sta skupaj kuhala Teresa Gutiérrez (restavracija Azafrán) in Davor Fornažar. V restavraciji Alfred Keller (1 Michelin*, 4 kape Gault&Millau) je Michael Gollenz gostil svojega kolega Raffaeleja Roso iz restavracije San Martino - Scorzè (1 Michelin*). Tematsko večerjo "Ta stran Jadrana" sta ustvarila kuharja Jure Tomič iz slovenske restavracije Debeluh (4 kape Gault&Millau) v Brežicah in Dinko Lekić iz Konobe Cigale. V Deveron Gastro Pubu sta se družno predstavila Marco Danelli iz Benetk in Zdravka Grgić, da lahko šest rok kuha v harmoniji, pa so imenitno demonstrirali Drago Rančić iz Bocca Vere, Ippei Uemura iz restavracije Tabi v Marseillu (3 kape Gault&Millau) in mladi Amos Novak, ki je promoviral moderno različico tradicionalne medžmurske gibanice.

Lošinjski krokant - vse do danes v celoti izdelan ročno - je tradicionalna sladica lošinjskih kapetanov, ki se razbije za srečo – tradicionalno s sabljo.
Ker so vina nepogrešljiv del kulinarike, je iniciativa Mediterranean Women Chefs v Bellevueju organizirala degustacijo vin, ki jih pridelujejo ženske roke: Egle Katunar iz Vinske hiše Ivan Katunar in Nataša Puhelek iz vinarije Puhelek Purek iz gričevnate Hrvaške (blizu Zeline). Vesna Miletić, znana zagrebška chefinja in lastnica kultne restavracije Tač, pa je prav na tem mestu napovedala izid svoje dolgo pričakovane knjige z naslovom "Moj Tač".
Častitljiv naziv Evropska gastronomska regija 2026
A to še ni bilo vse! Zadnji dan festivala smo se ponovni vrnili v Muzej Apoksiomen, kjer je potekala konferenca, posvečena velikemu mednarodnemu uspehu Kvarnerja in nazivu Evropska gastronomska regija 2026. Razpravo o gastronomiji kot gonilni sili za prepoznavnost regije je vodila Sanja Krmpotić, strokovnjakinja za gostinstvo, ki se je je med drugimi udeležila tudi Slovenka Katarina Larisa Ham, nadvse karizmatična izvršna direktorica Quintessentially za jugovzhodno Evropo.

Slovenka Katarina Larisa Ham, nadvse izvršna direktorica Quintessentially za JV Evropo je sodelovala v razpravi o gastronomiji kot gonilni sili za prepoznavnost regije.
Na drugem panelu, ki je nosil naziv Vrnitev h koreninam in je bil posvečen posvečen "iskrenemu" kuhanju na podlagi sezonskih sestavin iz lokalne pridelave, pa je ob chefih Teresi Gutiérrez in Stivenu Vuniću, ki se kot kuharji in lastniki restavracij soočajo z isto težavo – kako dobiti kakovostne in sveže sestavine – iskreno spregovoril tudi slovenski chef Jure Tomič.
In kaj je festival dokazal? Da je gastronomija veliko več kot le hrana, Je čustvo, izkušnja, identiteta destinacije in ljudje, ki vanjo vsak dan prinašajo znanje, ustvarjalnost in strast. Ter da pozitivno kulinarično doživetje kot edinstvena izkušnja ostane v trajnem spominu.





