Sarma za hormon sreče: Slavni kuhar razkril, kaj najraje jedo hrvaški nogometaši, da so v čim boljši formi

Prehrana hrvaške reprezentance je skrbno načrtovana, od zelenjave in kvinoje do tradicionalnih jedi. Chef Đukić in njegovi sodelavci pazijo na vsakega igralca in tudi na tako imenovani "hormon sreče".

Chef pozorno spremlja prehranske navade vsakega igralca, upošteva njihovo genetiko in prehranske preference iz različnih klubov in regij.
Chef pozorno spremlja prehranske navade vsakega igralca, upošteva njihovo genetiko in prehranske preference iz različnih klubov in regij.
Reuters
Datum 26. november 2025 13:00
Čas branja 3 min

Kaj jedo nogometaši, ali ima vsak od njih drugačne prehranske navade in ali se kdaj pregrešijo? Odgovore je za Dnevnik.hr razkril Tomislav Đukić, chef hrvaške nogometne reprezentance, ki je zadolžen za prehrano igralcev pred pomembnimi tekmami.

Đukić, rojen v Slavoniji, priznava svojo ljubezen do mesa: "Mi smo pravi ljubitelji mesa, nič ne gre brez klobas in slanine." Kljub temu pa je pred kratkim sprejel povabilo, da pripravi poseben veganski meni v enem izmed restavracijskih konceptov, kjer je ustvaril pravo rapsodijo okusov.

"Jed je toliko dobra, kolikor jo začinite in izbalansirate okuse. Veganska kuhinja je ena od smeri v kulinariki, ki zahteva enako znanje, trud in pozornost kot katera koli druga jed," pravi Đukić. Poudarja tudi, da so pri pripravi jedi nepogrešljive domače sestavine: "Ni nič brez baranjske paprike, našega krompirja, rdeče pese in drugih lokalnih produktov. Tako smo zasnovali meni."

Sezonske in lokalne sestavine so ključ kakovosti

Đukić poudarja pomen sezonskih in lokalnih sestavin, ki dajejo jedem najboljši okus. Tudi ko reprezentanca potuje, skrbno predhodno uredijo dobavo svežih sestavin, da so igralci vedno optimalno pripravljeni. "Ne gre le za meso. Uporabljamo veliko zelenjave, solat, kvinoje, kuskusa, ječmena, bulgurja. V jedi vključujemo korenje, grah, peteršilj in zeleno, vse prilagojeno dnevu tekme," pojasni za Dnevnik.hr. 

Chef pozorno spremlja prehranske navade vsakega igralca, upošteva njihovo genetiko in prehranske preference iz različnih klubov in regij: "Pazimo na vsak detajl, na vsakega igralca. Seveda pa moramo upoštevati tudi hormon sreče – zato si privoščimo tudi sarmo," doda s kančkom humorja.

Veganski trendi in lokalna kulinarika

Đukić je sodeloval z Dariem, lastnikom veganske restavracije, kjer sta specialiteti sarma in veganski burek. "Burek iz buče in sira je zelo priljubljen. Imamo veganske kombinacije s sirom iz indijskih oreščkov ali čičerike," pojasnjuje Dario. Restavracija, ki je začela kot street food na Braču, je danes uvrščena med en odstotek najboljših veganskih restavracij na svetu in privablja tako domače kot tuje goste.

"70% gostov je Hrvatov, 30% tujcev. Približno 20% so vegani ali vegetarijanci, ostali jedo vse. Uspel nam je koncept, ki združuje različne družbe," dodaja.

Zdravje in kakovost sta vedno na prvem mestu

Tako Đukić kot Dario poudarjata pomen domačih in ekoloških sestavin, ki so ključne za kakovost hrane in zdravje. "Pomembno je, da pazimo, kaj jemo, beremo deklaracije in podpiramo lokalne proizvajalce. Vse, kar vnesemo v telo, vpliva na naše zdravje," zaključuje Đukić.

Prehrana reprezentance ni le skrb za energijo in zmogljivost na igrišču, temveč tudi del širše filozofije, ki povezuje lokalno kulinariko, sezonske sestavine in skrb za dobro počutje igralcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Izrael bo lahko sodeloval na Evroviziji, Slovenije na Dunaju ne bo. Se strinjate s tako odločitvijo RTV Slovenija?
Da, s tem smo pokazali moralno držo.
40%
235 glasov
Odpovedati bi se morali sodelovanju že pred leti.
39%
230 glasov
Ne, gre za glasbeni izbor in morali bi sodelovati.
15%
86 glasov
Ne vem, me ne zanima.
7%
41 glasov
Skupaj glasov: 592