20 dag bulgurja
1 jušna žlica sušene mete
1 žlička mletega kumina
1 žlička mlete rdeče paprike
sol, poper
1 jušna žlica paradižnikove paste
1 jušna žlica paste iz rdeče paprike
1 manjša kumara
1 manjši paradižnik
2 dl vroče vode
1 dl olivnega olja
3 mlade čebule
sok ene limone
1 manjša čebula
1 manjši šopek sesekljanega koprca
1 manjši šopek sesekljanega peteršilja
Čebulo sesekljamo, mlado čebulo narežemo na tanke kolobarje, kumaro in paradižnik narežemo na majhne kocke. Bulgur damo v večjo skledo, dodamo zdrobljeno sušeno meto, kumin, mleto rdečo papriko, sol in poper. Premešamo in zalijemo v vročo vodo, bulgur mora biti povsem pokrit. Posodo pokrijemo in pustimo 10 do 15 minut, da bulgur nabrekne.
V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo sesekljano čebulo, premešamo in ko čebula postekleni, dodamo paradižnikovo pasto in pasto iz rdeče paprike. Ko je bulgur nabreknil in se zmehčal, zmes iz ponve stresemo na bulgur in premešamo. Dodamo še limonin sok ter na kocke narezana paradižnik in kumaro ter mlado čebulo, na koncu pa še sesekljan koprc in peteršilj. Če želimo, lahko solati dodamo še malo melase iz granatnega jabolka. Solato postrežemo na listih zelene solate ali svežih listih vinske trte, okrasimo jo z rezinami limone in krhlji paradižnika. Če se nam zdi solata presuha, dodamo še malo olivnega olja ali limoninega soka.
Kisir je priljubljena turška solata. Podobna je bolj znani libanonski solati tabbuleh, ki jo pripravljajo v državah Bližnjega vzhoda. Osnovna razlika je, da tabbuleh ne vsebuje paste iz paradižnika in paprike in da v njej prevladujejo zelišča, medtem ko v turškem kisirju prevladuje bulgur. Obema solatama lahko dodamo semena granatnega jabolka.
