(RECEPT) Špinača z jogurtom

Borani-yeh esfenaj, kot je originalni naziv, je ena od poletnih jedi z jogurtom, ki jih pripravljajo v Iranu. Tam ob tej jedi postrežejo enega svojih ploskih kruhov.

Profimedia
Datum 23. julij 2023 08:00
Čas branja 2 min

35 dag mlade špinače

1 manjša čebula

2 stroka česna

1 žlička kurkume

sol, poper

2 dl gostega jogurta (grški)

1 dl čvrstega navadnega jogurta

1 limona

0,5 dl olivnega olja

 

Čebulo na drobno sesekljamo, česen stisnemo. Iz limone iztisnemo sok, lupino ene polovice pa drobno naribamo. V ponvi segrejemo olje, dodamo sesekljano čebulo, pražimo nekaj minut, da začne rjaveti. Ogenj potem zmanjšamo, dodamo stisnjen česen, na hitro premešamo, potresemo z malo soli, dodamo še kurkumo in znova premešamo. Dodamo polovico listov špinače in s prijemalkami mešamo, da se špinača lepo poveže z drugimi sestavinami. Potem dodamo preostalo špinačo in znova previdno mešamo, da se sestavine lepo povežejo. Na ognju pustimo, dokler vsa tekočina ne povre. Če je tekočine preveč in bi se špinača prekuhala, povišamo temperaturo, da tekočina hitreje izpari. Mešanico damo v skledo in jo ohladimo na sobno temperaturo. Ko je špinača ohlajena, vmešamo obe vrsti jogurta, še malo solimo in dodamo poper, limonino lupinico in limonin sok. Previdno premešamo. Po želji dodamo še navadni jogurt, če želimo bolj čvrsto jed, pa grškega, seveda pa lahko po okusu dodamo še limonin sok ali lupinico. Preden jed postrežemo, jo pokapljamo z malo olivnega olja. Zraven ponudimo kruh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Izrael bo lahko sodeloval na Evroviziji, Slovenije na Dunaju ne bo. Se strinjate s tako odločitvijo RTV Slovenija?
Da, s tem smo pokazali moralno držo.
39%
312 glasov
Odpovedati bi se morali sodelovanju že pred leti.
38%
307 glasov
Ne, gre za glasbeni izbor in morali bi sodelovati.
16%
131 glasov
Ne vem, me ne zanima.
7%
53 glasov
Skupaj glasov: 803