(RECEPT) Riž z lečo

Megaddara oziroma riž z lečo pogosto pripravljajo v Egiptu, jed pa poznajo tudi v drugih arabskih državah.

Profimedia
Datum 5. april 2020 05:05
Čas branja 1 min

Potrebujemo:

30 dag dolgozrnatega riža
25 dag rjave leče (lahko tudi rdeče, oranžne ali zelene)
1 srednje velika čebula
1 žlica masla
1 zvrhana jušna žlica pražene čebule
sol, poper
olivno olje
zelenjavna jušna osnova (okoli 5 dl)
Lečo namakamo nekaj ur, potem jo odcedimo in na 3/4 skuhamo. Čebulo drobno sesekljamo. Riž izpiramo na cedilki pod tekočo vodo, dokler ni voda popolnoma bistra.
V ponvi segrejemo olivno olje in prepražimo čebulo. Ko postekleni, dodamo riž in pražimo, da tudi riž postekleni. Zalijemo z vodo, v kateri se je kuhala leča, premešamo in dodamo še lečo. Premešamo in zalijemo z jušno osnovo, solimo in popramo ter na zmernem ognju v pokriti posodi kuhamo, dokler riž ne vpije vse tekočine. Pred koncem kuhanja dodamo še maslo, previdno premešamo, izključimo ogenj in v pokriti posodi pustimo stati deset minut, preden postrežemo. Jed potresemo s praženo čebulo, lahko pa dodamo tudi sesekljane liste koriandra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Izrael bo lahko sodeloval na Evroviziji, Slovenije na Dunaju ne bo. Se strinjate s tako odločitvijo RTV Slovenija?
Da, s tem smo pokazali moralno držo.
39%
303 glasov
Odpovedati bi se morali sodelovanju že pred leti.
38%
301 glasov
Ne, gre za glasbeni izbor in morali bi sodelovati.
16%
126 glasov
Ne vem, me ne zanima.
7%
53 glasov
Skupaj glasov: 783