(RECEPT) Parenik - bolgarska polenta

Parenik je ena od inačic priprave polente v Bolgariji. V Rodopih jo predvsem pozimi pripravijo tako, da po vrhu namesto naribanega sira naložijo kose mesa in sir (narezanega na večje kose); spečejo jo v pečici.

Profimedia
Datum 19. julij 2020 04:15
Čas branja 1 min

Potrebujemo:

8 dl vode
20 dag koruznega zdroba
2 jušni žlici masla
15 dag trdega sira
30 dag svežega ovčjega sira (ali skute)
5 jajc
sol
Vodo solimo in dodamo maslo ter zavremo, potem v vodo stresemo zdrob in skuhamo ne preveč gosto polento. Namesto zdroba lahko uporabimo tudi instant polento in jo skuhamo po navodilu.
Jajca razmešamo s svežim sirom (ali skuto), dodamo malo soli. V pekač zlijemo razpuščeno maslo in na maslo zlijemo mešanico jajc in sira. Na to stresemo polento, vse skupaj poravnamo in obilno potresemo z naribanim trdim sirom (ali uporabimo sir kačkavalj). V pečici pečemo 10 do 15 minut na 200 stopinjah oziroma dokler se sir po vrhu ne razpusti in nekoliko zapeče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Kateri zimski šport spremljate najraje?
Alpsko smučanje.
16%
9 glasov
Smučarske skoke.
47%
27 glasov
Biatlon.
5%
3 glasov
Tek na smučeh.
0%
0 glasov
Hokej.
2%
1 glasov
Nekaj drugega.
0%
0 glasov
Ne spremljam.
31%
18 glasov
Skupaj glasov: 58