(RECEPT) Francoska limonina pita

Na ta način narejena limonina pita sodi med klasične in tudi najbolj znane francoske sladice.

Profimedia
Datum 22. januar 2022 04:40
Čas branja 2 min

Potrebujemo:

Za testo:

25 dag moke

1 jajce

2 jušni žlici sladkorja v prahu

12,5 dag masla

malo vaniljevega ekstrakta

Za nadev:

6 jajc

35 dag sladkorja

10 dag masla

4 limone

sladkor v prahu

Moko presejemo v skledo ali na delovno površino, po njej razporedimo kocke masla in ga zgnetemo z moko, da dobimo drobtinam podobno zmes. Dodamo sladkor v prahu in jajca, ki smo jih prej z vilicami nekoliko stepli oziroma razmešali, ter vaniljev ekstrakt in vse skupaj zgnetemo v gladko, ne preveč mehko testo. Razvaljamo ga na nekoliko pomokani površini in ga damo v model za pite, obložen s papirjem za peko. Testo potem pokrijemo s folijo ali papirjem za peko ter prekrijemo s suhim fižolom. Testo 10 minut suho pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj.

Za nadev pripravimo kozico in vanjo damo razžvrkljana jajca, sladkor in maslo ter na zmernem ognju mešamo, dokler se sladkor ne raztopi. Z limon nastrgamo lupino in potem iz njih iztisnemo še sok ter ga skupaj z naribano lupino damo v kozico in med mešanjem kuhamo, dokler se zmes nekoliko ne zgosti (okoli 10 minut). Kremo potem zlijemo na pečeno testo in damo v pečico (200 stopinj) ter pečemo 20 do 30 minut. Pito ohladimo na kuhinjski mreži, preden jo postrežemo, jo obilno potresemo s sladkorjem v prahu.

Ponekod zraven postrežejo polnomastno kislo smetano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Izrael bo lahko sodeloval na Evroviziji, Slovenije na Dunaju ne bo. Se strinjate s tako odločitvijo RTV Slovenija?
Da, s tem smo pokazali moralno držo.
39%
304 glasov
Odpovedati bi se morali sodelovanju že pred leti.
38%
303 glasov
Ne, gre za glasbeni izbor in morali bi sodelovati.
16%
128 glasov
Ne vem, me ne zanima.
7%
53 glasov
Skupaj glasov: 788