Na žlico: Prebujena pomlad na krožniku

Prvi zeleni darovi narave nam vračajo moč in energijo ter tako preganjajo spomladansko utrujenost.

Čičerika, redkvica in spomladansko zelenje so kot nalašč za spomladansko čiščenje organizma.
Čičerika, redkvica in spomladansko zelenje so kot nalašč za spomladansko čiščenje organizma.
Profimedia
Datum 27. april 2025 02:21
Čas branja 7 min

Pomlad se že prav bohoti, dnevi so vedno daljši in bolj topli, a nekateri ob prebujajoči se naravi vendarle čutijo spomladansko utrujenost. Kako je tudi ne bi, ko pa se je zima šele poslovila, a nam v telesu zapustila bolj malo tistega, kar nam prinašajo pomlad, poletje in tudi zgodnja jesen. Pisane krožnike, polne sestavin, bogatih z vitamini in minerali, ki se ob zimski hrani v naših telesih ohranijo v nekoliko manjših količinah. Torej je pomlad, ki nam že ponuja svoje sveže sadove, pravi čas, da se lotimo izboljšanja počutja in krepitve organizma. Šparglji že vabijo, nabirali smo čemaž in regrat, ne pozabimo na mlade koprive, prvo špinačo. Vse, kar je zelenega, je ob začetku pomladi še kako dobrodošlo na naših krožnikih. In če krožnik zelenja popestrimo z rdečo redkvico, belo-zeleno mlado čebulo in listi mladega česna, je pomlad še bolj pisana.

Ričet, sarma, jota, segedin, izdatne enolončnice in pečenke z obilno prilogo kot tipične zimske jedi se torej poslavljajo. Prihajajo lažje jedi, bogate z vitamini in minerali, v kombinaciji z ribami, perutnino, žitaricami in stročnicami pa smo že pri popolnem obroku. V primerjavi z zimskimi jedmi, ki terjajo nekoliko več priprave, so pomladne praviloma hitro pripravljene, tako da lahko vedno daljše dneve izkoristimo tudi za popoldanski sprehod ali drugo dejavnost, za katero si v zimskih dneh velikokrat ne vzamemo časa. In seveda ne pozabimo na sadje in zelenjavo z veliko vitamina C, ki nam bo po zmanjšanih zimskih zalogah koristil pri spomladanskem prebujanju in tudi pri preprečevanju obolevnosti.

Regrat, šparglji, čemaž in mlade koprive so pravi znanilci pomladi.
Profimedia

Kralj pomladi

Špargelj še vedno velja za spomladanskega kralja med znanilci pomladi. Njegov dokaj nevtralen okus omogoča vse mogoče kombinacije, a tudi samo na hitro prepečen na maslu ali olivnem olju bo izjemnega okusa. Ovit v slanino ali pršut bo ob pečenem siru že del obroka, lahko pa tudi priloga bifteku. Seveda pa je še vedno, sploh na Primorskem, špargelj, divji seveda, najbolj pogost v jajčni omleti. Včasih tudi z dodatkom nekaj rezin pršuta. Priljubljene so tudi številne pite s šparglji, špargljeva juha in pa seveda rižota s šparglji. Ta je še posebno imenitna, če ji dodamo še rakove repke. Tudi njoki in testenine bodo s šparglji okusna jed. So tudi imenitna popestritev kakršnekoli solate. Če jih zgolj blanširane ali na hitro prepečene damo na krožnik skupaj z jagodami, pokapljamo z malo balzamičnega kisa in potresemo s poprom, smo si pripravili nekoliko neobičajen, a izjemno okusen prigrizek. Ki mu lahko dodamo tudi na kocke narezan svež sir. Tudi v družbi pečenega lososa se bo špargelj izkazal, tisti, ki bo jedel, pa še kako užival. In še eno prednost imajo šparglji - ko odtrgamo oleseneli spodnji del, ga ne zavržemo, pač pa z dodatkom koreničja skuhamo zelenjavno jušno osnovo.

Kakorkoli obračamo, špargljev se ne moremo naveličati, vse od predjedi pa do glavne jedi. In ker jih v naravi lahko nabiramo vse do junija, si dajmo duška, privoščimo si jih. Ob njihovih blagodejnih učinkih so uživali že stari Rimljani, verjeli so celo, da so šparglji afrodiziak, in so si jih temu primerno tudi privoščili.

Regrat

A bolj kot šparglji je pri nas udomačen regrat. Prav tako ima zdravilen učinek, je pa bistveno bolj dostopen od špargljev (razen za tiste, ki ga gojijo na domačem vrtu). Regrat sami nabiramo na travnikih in se ob tem na svežem zraku še malce razgibamo, kar je prvi pozitiven učinek. Potem pa seveda uživamo v solatah - regrat si pripravimo s toplim krompirjem, kuhanimi jajci, z ocvirki, prepečenimi koščki slanine. Kakor je komu drago. Večinoma regrata ne mešamo z drugimi vrstami solat, dovolj močan okus ima že sam po sebi. Za spremembo pa si regrat lahko pripravimo tudi z jajci. Na maslu ali olju najprej prepražimo pest drobno narezanega regrata, in ko uvene, dodamo še pest narezanega regrata, premešamo, solimo in popramo po okusu, potem pa čez regrat ubijemo dve jajci in počakamo, da beljak zakrkne. Zajtrk ali malica je nared. Še ena možnost uporabe regrata pa so seveda smutiji. K zelenjavi, ki jo damo v blender, dodamo še pest regrata in tekoči jogurt.

Profimedia

Čemaž

Čemaž je še eden od znanilcev zelene pomladi. A pri nabiranju velja previdnost, da ga ne zamenjamo z listi šmarnice, čmeriko ali jesenskim podleskom, ki so strupeni. Zato bodimo pozorni na liste šmarnice, ki so zelo podobni čemažu, le da ima čemaž vonj po česnu, listi šmarnice pa ne. Podlesek in čmerika pa imata precej drugačne liste, a vseeno velja čemaž pred uporabo prebrati, da se ne bi med njim skril kak strupen list. Ko smo prepričani, da imamo opravka samo s čemažem, začnimo. Lahko ga narežemo in vmešamo v kuhane njoke ali široke rezance in z nekaj začimbami imamo kosilo. Iz njega lahko naredimo pesto - liste čemaža v sekljalniku zmeljemo s pinjolami (lahko tudi z orehi), malo olivnega olja in soljo, dodamo lahko še nariban parmezan. Shranimo v dobro zaprtem kozarčku in damo v hladilnik. Okusen namaz za črn ali čebulni kruh. Iz čemaža lahko pripravimo tudi okusno spomladansko juho. Izbiramo med kremno ali pa takšno, da so vidni kosi zelenjave in seveda trakovi čemaža. Te dodamo že kuhani juhi, prijetno jo bodo osvežili in ne bodo izgubili svojega izrazitega okusa.

Piščanec in šparglji za spomladanski užitek
Profimedia

Seznam spomladanskih jedi je seveda neskončen. Sprehod po tržnici bo dobro del pri iskanju idej, kaj dati na krožnik, prav tako so uporabne številne spletne strani ali pa kuharske knjige in seveda beležke mam in babic. Pa tet in prijateljic. Vedno lahko izvemo kaj novega, naletimo na jed, ki je še nismo pokusili. A ko smo že pri spomladanskih jedeh, ne pozabimo, da se bliža čas, ko se bodo zasvetile prve rdeče jagode. O blagodejnih učinkih jagodičevja ni treba izgubljati besed, in jagode so prve, ki dozorijo v naravi. In potem še maline, borovnice in robide ter ribez. Brez svojega dela obroka ne bodo ostali niti sladkosnedi. Z jagodičevjem lahko ustvarjamo izjemne sladice, od krem, kolačev, tort in sladoledov. Ker jih uporabljamo sveže, ohranijo vse dobro, kar vsebujejo, in se sladkamo brez slabe vesti. Če namesto biskvita ali podobnega testa naredimo sladico s skuto, smo naredili še en korak proti zdravi sladici. A tudi jagode zgolj s sladkorjem, kot smo jih včasih jedli, verjetno ne bodo škodile.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Izrael bo lahko sodeloval na Evroviziji, Slovenije na Dunaju ne bo. Se strinjate s tako odločitvijo RTV Slovenija?
Da, s tem smo pokazali moralno držo.
39%
303 glasov
Odpovedati bi se morali sodelovanju že pred leti.
38%
301 glasov
Ne, gre za glasbeni izbor in morali bi sodelovati.
16%
126 glasov
Ne vem, me ne zanima.
7%
53 glasov
Skupaj glasov: 783