Večer je zjutraj: Zakaj je hrana vse dražja? Razlogi so podnebne spremembe, trgovinske vojne in pohlep v dobavni verigi

Agrarni ekonomisti pa opozarjajo, da je hrana v resnici preveč poceni. V ceni, ki jo plačamo v trgovini, ni vračunanih socialnih stroškov, okoljskih obremenitev in dolgoročnih posledic.

Datum 25. julij 2025 06:01
Čas branja 2 min

NAROČITE SE: Da boste obveščeni o izdaji podkasta Večer je zjutraj, se nanj (brezplačno) naročite na platformah za podkaste. Dostopen je na SpotifyuApple podcasts (ter pri drugih distributerjih), objavljen je tudi na Večerovem Youtube kanalu.

Tukaj lahko prisluhnete podkastu:

Danes je petek, 25. julij 2025. V dnevnem informativnem podkastu Večer je zjutraj v avdio obliki za vas izpostavljamo zgodbo Večera.

 

Ste se tudi vi zadnjič v trgovini vprašali, zakaj vas poln voziček hrane stane skoraj toliko kot vikend oddih? No – velja omeniti, da se je medtem tudi vikend oddih podražil, a vendar. Hrana se draži – in to ne le pri nas, temveč po vsem svetu. Pa veste, zakaj? Odgovor ni preprost, saj gre za zapleten preplet podnebnih, gospodarskih in političnih dejavnikov.

(ANALIZA) Hrana se draži. Zakaj trgovine določajo ceno, kmetje in pekarji pa nosijo največje tveganje?

(ANALIZA) Prehranska draginja: Suše, konflikti, demografske spremembe - vse to vpliva na cene živil

(ŠESTI DAN) Življenje ne bi smelo postati razkošje

 

O tem lahko berete v Večeru in na vecer.com.

Vse Večerove podkaste najdete na vecer.com/podkasti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Izrael bo lahko sodeloval na Evroviziji, Slovenije na Dunaju ne bo. Se strinjate s tako odločitvijo RTV Slovenija?
Da, s tem smo pokazali moralno držo.
40%
238 glasov
Odpovedati bi se morali sodelovanju že pred leti.
39%
231 glasov
Ne, gre za glasbeni izbor in morali bi sodelovati.
15%
90 glasov
Ne vem, me ne zanima.
7%
41 glasov
Skupaj glasov: 600