Potrošniki zaznavajo vedno višje cene v trgovinah. Tradicionalno se najbolj draži meso, v zadnjem letu smo velike podražitve zaznali tudi pri kavi in kakavu.
Datum
19. julij 2025 06:55
Po uradnih podatkih so se kmetijski pridelki v enem letu podražili za 7,7 odstotka. Govedina je skoraj dvakrat dražja kot pred dvema letoma. A gre za ceno surovine, na trgovinskih policah se vsa zvišanja še ne poznajo. Zakaj se surovine dražijo in kdo nosi breme podražitev?
- Kako se zmanjševanje govedoreje v Evropi odraža v cenah hrane?
- Zakaj agrarni ekonomist Aleš Kuhar meni, da je suša pogajalsko orodje, ne pa glavni krivec?
- Zakaj trgovine določajo ceno, kmetje in pekarji pa nosijo največje tveganje?
- Zakaj se prodaja hrane pod ceno vseeno dogaja – in kdo s tem izgublja?
- Kaj je vloga špekulantov in koncentracije moči v oblikovanju cen?
- Kako neenotni pogoji pridelave v EU postavljajo slovenske proizvajalce v slabši položaj?
- Kako se zmanjševanje govedoreje v Evropi odraža v cenah hrane?
- Zakaj agrarni ekonomist Aleš Kuhar meni, da je suša pogajalsko orodje, ne pa glavni krivec?
- Zakaj trgovine določajo ceno, kmetje in pekarji pa nosijo največje tveganje?
- Zakaj se prodaja hrane pod ceno vseeno dogaja – in kdo s tem izgublja?
- Kaj je vloga špekulantov in koncentracije moči v oblikovanju cen?
- Kako neenotni pogoji pridelave v EU postavljajo slovenske proizvajalce v slabši položaj?