Vonj po božiču: začimbe za praznične dni

Kakšen čudovit užitek, ko se širijo omamni vonji po piškotih in kuhanem vinu. Prepoznate vse "krivce"?

Profimedia
Datum 24. december 2019 06:03
Čas branja 2 min

• Kardamom je sladkastega in ostrega okusa. Uporabljamo ga za medenjake in drugo medeno pecivo ter kekse z limono. Previdno pri odmerjanju!
• Žafran iz cvetov istoimenske cvetlice testo obarva rumeno. Zaradi grenke in ostre arome bodite previdni pri odmerjanju. Pred pripravo peciva pa nitke zrežite in jih raztopite v tekočini.
• Vanilja ne sme nikoli manjkati. Uporablja se postrgana sredica iz razpolovljenega stroka. Še posebej žlahtno in močno aromo ima burbonska vanilja.
• Janeževa zvezda ima sladkast okus po lakricah in jo pogosto uporabljamo predvsem za okrasitev, na primer v kuhanem vinu. Mleti janež pa lahko uporabite v medenjakih in orehovih piškotih.
• Ingver se za peko uporablja v mleti obliki in poskrbi za edinstveno pikantno citronasto aromo ingverjevih piškotov in drugega peciva. Pozimi nas bo čaj z rezinami svežega ingverja lepo pogrel.
• Muškatni orešek popopra medenjake. Oranžen muškatni cvet je blag in se lepo poda k makronom, pred spanjem pa nas prijetno pomiri toplo mleko s ščepcem muškatnega oreščka.
• Klinčki poskrbijo za blago ostrino medenjakov. Čudovito odišavijo začimbni kolač, kuhano vino in grog, z njimi lahko začinimo tudi enolončnice, pečenke in rdeče zelje.
• Cimet seveda sodi v cimetove zvezdice in večino božičnega peciva, nepogrešljiv je tudi v kuhanem vinu in punču.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Izrael bo lahko sodeloval na Evroviziji, Slovenije na Dunaju ne bo. Se strinjate s tako odločitvijo RTV Slovenija?
Da, s tem smo pokazali moralno držo.
39%
300 glasov
Odpovedati bi se morali sodelovanju že pred leti.
38%
299 glasov
Ne, gre za glasbeni izbor in morali bi sodelovati.
16%
125 glasov
Ne vem, me ne zanima.
7%
53 glasov
Skupaj glasov: 777