80 dag krompirja
15 do 20 dag moke
1 jajce
sol
ščepec muškatnega oreška
1 manjša rdeča paprika
1 manjša zelena paprika
1 manjši korenček
1 steblo zelene
nekaj listov bazilike
1 žlica kisle smetane
2 dl jogurta
1 strok česna
sol, poper
Krompir operemo in skuhamo v olupku. Medtem ko se krompir kuha, očistimo zelenjavo, papriko narežemo na trakove, korenček na kratke paličice in stebelno zeleno na tanke kolobarje. V manjši skledi zmešamo kislo smetano in jogurt, da nastane gladka zmes, dodamo sol in poper ter stisnjen česen in dva lista drobno sesekljane bazilike; lahko tudi malo olivnega olja.
Ko je krompir kuhan in se nekoliko ohladi, ga olupimo. Na pomokano delovno površino stisnemo skozi stiskalnico za krompir. Na vrhu naredimo vdolbino in damo vanjo jajce, sol in ščepec muškatnega oreška. Z vilicami nekoliko zmešamo, da na vrhu nastane kaša, potem postopoma dodajamo moko (ki smo jo prej presejali) in gnetemo, dokler ne dobimo mehkega, voljnega in gladkega testa. Ne sme se lepiti. Razdelimo ga na več delov in te oblikujemo v svaljek, tega pa potem narežemo na koščke in oblikujemo njoke (v kroglico vtisnemo z vilicami ali pa uporabimo leseno pripravo, s katero njokom vtisnemo vzorec). V lonec damo vodo in počakamo, da zavre. V tem času na olivnem olju prepražimo zelenjavo, začinimo jo s soljo, poprom in listi bazilike, po želji lahko dodamo še malo belega vina.
Ko voda zavre, jo solimo in dodajamo njoke, ne preveč naenkrat. V vodi naj se ne dotikajo, imeti morajo dovolj prostora, da plavajo. Ko se pojavijo na vrhu, so kuhani. Poberemo jih s penovko in dodamo v ponev z zelenjavo, lahko pa jih damo na krožnik in z zelenjavo le prekrijemo. Potem jih prelijemo z začinjeno smetano, okrasimo z listi bazilike in takoj ponudimo.
