(RECEPT) S kuhalnico po svetu: Basbousa je priljubljena sladica v državah Bližnjega vzhoda in Magreba

Zdrob, kokosova moko, sladkor in jogurt .... za testo, ki mora počivati tri ure

Profimedia
Datum 24. november 2024 03:50
Čas branja 1 min

40 dag pšeničnega zdroba

20 dag sladkorja

6 dag kokosove moke

2 dl jogurta

3 dag masla

naribani mandlji za posip

- za sirup: 15 dag sladkorja, sok ene limone

Zdrob, kokosovo moko, sladkor in jogurt damo v posodo, dodamo malo vode in zmešamo v gladko zmes. Po želji lahko dodamo tudi malo pecilnega praška (zravnano kavno žličko), testo bo tako nekoliko bolj naraslo. Zmes zlijemo v okrogel (lahko tudi oglat) pekač, po vrhu testo poravnamo in ga pustimo počivati vsaj tri ure.

Pečico segrejemo na 175 stopinj Celzija in sladico pečemo 60 minut. Vzamemo jo iz pečice in še toplo prelijemo s hladnim sirupom. Pripravimo ga tako, da sladkor segrevamo s sokom limone in 1 dl vode (pripravimo ga tačas, ko testo počiva, da se do uporabe dobro ohladi). Kolač pustimo, da se ohladi in vpije sirup. Preden postrežemo, ga potresemo z naribanimi mandlji. Še bolj okusen bo, če ga potresemo s sesekljanimi pistacijami ali mešanico mandljev in pistacij.

Basbousa je priljubljena sladica v državah Bližnjega vzhoda in Magreba.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Kako bi ocenili jesenski del nogometne sezone NK Maribor?
Odlično.
4%
14 glasov
Prav dobro.
2%
7 glasov
Dobro.
9%
29 glasov
Zadostno.
22%
76 glasov
Nezadostno.
35%
120 glasov
Ne zanima me ...
28%
95 glasov
Skupaj glasov: 341