(RECEPT) Piškoti afgan

​Piškoti afgan (afghan) izvirajo z Nove Zelandije, je pa nekaj različnih teorij o izvoru imena. Po eni razlagi naj bi se tako imenovali zaradi angleško-afganistanske vojne (v 19. stoletju), po drugi pa naj bi ime asociiralo na gorato afganistansko pokrajino.
Profimedia
Datum 14. februar 2021 04:25
Čas branja 1 min

Potrebujemo:

20 dag masla

30 dag moke

15 dag koruznih kosmičev (cornflakes)

15 dag sladkorja

6 dag kakava

1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta

20 dag temne čokolade

1 jušna žlica masla

0,5 dl vode

orehi za okras

Pečico segrejemo na 180 stopinj, večji pekač namastimo ali obložimo s papirjem za peko. Moko presejemo s kakavom. Maslo pustimo na sobni temperaturi, dokler se ne zmehča, potem ga skupaj s sladkorjem in vaniljevim ekstraktom stepamo, dokler se sladkor ne raztopi in zmes postane svetla, mehka in penasta. Potem po žlicah dodajamo moko, vsako dobro vmešamo v masleno zmes, preden dodamo naslednjo. Na koncu v testo z leseno lopatko vmešamo še kosmiče. Na pekač naložimo kupčke v velikosti oreha in pečemo okoli 15 minut. Na otip morajo biti piškoti še malo mehki, saj se na zraku pe nekoliko osušijo. Pečene piškote ohladimo na rešetki.

​Za preliv topimo na majhne kose nalomljeno čokolado skupaj z maslom in žlico vroče vode. Če je zmes pregosta, dodamo še malo vode. Ohlajene piškote prelijemo s čokoladnim oblivom in okrasimo s polovicami orehov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Kako bi ocenili jesenski del nogometne sezone NK Maribor?
Odlično.
4%
14 glasov
Prav dobro.
2%
7 glasov
Dobro.
9%
30 glasov
Zadostno.
22%
79 glasov
Nezadostno.
36%
126 glasov
Ne zanima me ...
27%
96 glasov
Skupaj glasov: 352