(RECEPT) Piščanec s testeninami po grško

Specialiteta iz testen na las odobnih rižu.

Profimedia
Datum 23. april 2023 02:00
Čas branja 2 min

Potrebujemo:

  • 80 dag piščančjega mesa (brez kosti)
  • 40 dag testenin kritharaki ​(v obliki riža)
  • 6 srednje velikih paradižnikov
  • 1 srednje velika čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • 15 dag naribanega trdega sira (parmezan)
  • sol, poper
  • origano

Čebulo in česen na drobno sesekljamo. Meso narežemo na za grižljaj velike kose. Paradižnik narežemo na koščke, namesto svežega lahko uporabimo koščke konzerviranega paradižnika ali pelate. V ponvi segrejemo olivno olje, nekaj minut pražimo čebulo. Ko uplahne in začne dobivati barvo, dodamo česen, sol, poper in origano. Premešamo in dodamo meso in paradižnik, zalijemo s čisto malo vode. Na zmernem ognju dušimo, dokler se meso ne zmehča.

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pekač namastimo in vsebino iz ponve zlijemo v pekač. Dodamo testenine v obliki riža, premešamo in zalijemo z dvakratno količino vode glede na testenine. Pekač malo stresemo, da se sestavine lepo razporedijo, ga damo v pečico in pečemo 30 do 40 minut oziroma dokler testenine niso mehke in tekočina ne povre. Preden jed postrežemo, jo posujemo z naribanim parmezanom ali drugim trdim sirom.

Namesto piščanca lahko uporabimo govedino ali jagnjetino, slednja je pri Grkih še posebej priljubljena. Meso lahko namesto v ponvi zapečemo v pekaču v pečici in potem dodamo tekočino in kritharaki ali pa ga zmehčamo v ekonom loncu in potem predenemo v pekač.

Meso s testeninami v obliki riža in s paradižnikovo omako je priljubljena grška jed.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Kateri zimski šport spremljate najraje?
Alpsko smučanje.
20%
7 glasov
Smučarske skoke.
40%
14 glasov
Biatlon.
6%
2 glasov
Tek na smučeh.
0%
0 glasov
Hokej.
0%
0 glasov
Nekaj drugega.
0%
0 glasov
Ne spremljam.
34%
12 glasov
Skupaj glasov: 35