(RECEPT) Mangov sladoled

Tako pripravljen mangov sladoled poznajo na Tajskem in v drugih državah Daljnega vzhoda.

Profimedia
Datum 7. avgust 2022 04:25
Čas branja 1 min

Potrebujemo:

  • 8 dl mleka
  • 1 velik zrel mango
  • 15 dag sladkorja
  • 1 dl vode
  • 1 žlička žafrana
  • 1 žlička mletega kardamoma
  • 1,5 dl sladke smetane
  • po želji malo rožne vode in grobo mletih pistacij

Mleko damo v posodo z debelim dnom in segrevamo na srednje močni temperaturi. Tik preden zavre, temperaturo zmanjšamo in počakamo, da mleko povre na tretjino prvotne količine. Občasno premešamo, da se mleko ne prime dna posode.

Mango olupimo in ga narežemo na majhne kocke. V ponev damo vodo in 10 dag sladkorja, in ko zavre, dodamo narezani mango in med mešanjem kuhamo minuto ali dve. Žafran, kardamom in preostali sladkor vmešamo v mleko, potem mešanici dodamo še mango v sladkornem sirupu in sladko smetano ter premešamo. Dodamo še rožno vodo in pistacije, če se za to odločimo. Ko je zmes enakomerno razmešana, jo damo v plastično posodo in v zamrzovalniku pustimo, da nekoliko zamrzne. Potem zmes znova premešamo in pustimo v zamrzovalniku, da se povsem strdi. Preden sladoled postrežemo, ga 10 minut pustimo na sobni temperaturi.

Na Tajskem ga včasih postrežejo z lepljivim kuhanim rižem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Kateri zimski šport spremljate najraje?
Alpsko smučanje.
18%
7 glasov
Smučarske skoke.
43%
17 glasov
Biatlon.
5%
2 glasov
Tek na smučeh.
0%
0 glasov
Hokej.
0%
0 glasov
Nekaj drugega.
0%
0 glasov
Ne spremljam.
35%
14 glasov
Skupaj glasov: 40