(RECEPT) Halušky: Slovaška nacionalna jed

Krompirjevi žličniki z ovčjim sirom.

Profimedia
Datum 6. november 2022 04:00
Čas branja 2 min

Potrebujemo:

  • 50 dag krompirja
  • 6 do 7 zvrhanih žlic moke
  • 25 dag prekajene slanine
  • 25 dag svežega ovčjega sira
  • 4 žlice mleka
  • 1 jajce
  • 1 žlička soli

Krompir umijemo, olupimo in ga narežemo na kocke, potem ga damo v multipraktik in zmiksamo. Če nimamo multipraktika, krompir naribamo z ribežem na najtanjšem nastavku. Nariban krompir odcedimo.

Jajce stepemo. Sol in moko damo v skledo, dodamo jajce in na hitro premešamo, dodamo zmiksan ali drobno nariban krompir in zamesimo gladko, voljno testo.

V večjem loncu zavremo vodo. Iz testa oblikujemo žličnike (zajemamo z dvema malima žlicama ali pa z roko trgamo enako velike kepice), jih damo v vrelo vodo, in ko priplavajo na vrh, so kuhani. Nato jih s penovko poberemo, odcedimo in shranimo na toplem. Žličnike ali cmočke kuhamo po obrokih, v vodi naj plavajo, ne da bi se sprijemali.

Sir nadrobimo in ga skupaj z mlekom (če je le možno, naj bo ovčje) počasi segrevamo, da se lepo povežeta. Slanino narežemo na kocke in jo v ponvi hrustljavo zapečemo.

Kuhane krompirjeve žličnike damo na krožnik, prelijemo z mešanico sira in mleka in po vrhu potrosimo kocke hrustljavo zapečene slanine.

Halušky so priljubljena jed na Slovaškem, pripravljeni po opisanem receptu so bryndzove halušky- bryndza je tradicionalni mehki ovčji sir. V mestu Turecka imajo vsakoletni festival, posvečen tej jedi, saj velja za slovaško nacionalno jed. Halušky sicer poznajo tudi na Madžarskem, v Romuniji, Ukrajini, na Češkem in v Litvi. Ponekod jed, tik preden jo postrežejo, okrasijo s sesekljanim drobnjakom ali peteršiljem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Kateri zimski šport spremljate najraje?
Alpsko smučanje.
11%
13 glasov
Smučarske skoke.
52%
64 glasov
Biatlon.
4%
5 glasov
Tek na smučeh.
2%
2 glasov
Hokej.
2%
2 glasov
Nekaj drugega.
2%
2 glasov
Ne spremljam.
28%
34 glasov
Skupaj glasov: 122