V Italiji zaradi zastrupitve s hrano umrla ženska in moški, več ljudi je kritično, tudi 11-letni otrok. Kaj so jedli?

Vsi bolniki imajo simptome botulizma.

Fotografija je ilustrativna. 
Fotografija je ilustrativna. 
Profimedia
Datum 8. avgust 2025 18:17
Čas branja 2 min

V bolnišnici v mestu Cagliari na Sardiniji je danes umrla 38-letna ženska, ki se je na eni od krajevnih prireditev konec julija domnevno zastrupila z omako guacamole. Še osem udeležencev te prireditve ostaja v bolnišnici. Med njimi je enajstletni otrok, ki je v kritičnem stanju in so ga premestili v polikliniko Gemelli v Rimu. Deček je na pediatričnem oddelku za intenzivno nego in naj bi ga v prihodnjih dneh operirali, da bi mu omogočili stabilnejše dihanje. Tožilstvo v Cagliariju je uvedlo preiskavo.

Podoben primer preiskujejo tudi v Kalabriji na jugu Italije. Tam je v četrtek umrl 52-letni turist, ki naj bi se bil zastrupil s sendvičem v obmorskem mestu Diamante. Še devet ljudi, ki so jedli sendviče s klobaso in zeljem s tamkajšnjega tovornjaka s hrano, so sprejeli v bolnišnice. Štirje med njimi so v kritičnem stanju. Vsi imajo simptome botulizma, kot so motnje vida in bruhanje.

Botulizem je potencialno smrtno nevarna zastrupitev, ki jo povzroča bakterija Clostridium botulinum. Če bakterija zaide v živila, po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) lahko tvori strup, ki deluje na živčni sistem tako, da povzroči ohromitve mišic. Večina okužb je posledica neprimerno toplotno pripravljenih živil ali shranjevanja živil pri previsokih temperaturah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
Kateri zimski šport spremljate najraje?
Alpsko smučanje.
13%
21 glasov
Smučarske skoke.
53%
88 glasov
Biatlon.
4%
7 glasov
Tek na smučeh.
1%
2 glasov
Hokej.
2%
3 glasov
Nekaj drugega.
1%
2 glasov
Ne spremljam.
26%
44 glasov
Skupaj glasov: 167