Članice Društva kmetic Slovenska Bistrica že tri desetletja skrbijo za ohranjanje dragocenih vrednot kulinarične dediščine, povezujejo skupnost ter promovirajo pomen domače hrane in rokodelskih veščin. Svoje dragoceno znanje ohranjajo v toplini domačih kuhinj in poskrbijo, da se prenaša iz roda v rod in tudi na vse tiste, ki ga želijo usvojiti. "Društvo je bilo ustanovljeno leta 1995, občni zbor je bil v gostišču Smogavc v Gorenju nad Zrečami. Prva predsednica je bila Hedvika Kočnik, nato Marjanca Koren (že pokojna), zdaj pa ga že 22 let vodim jaz," je povedala predsednica društva Stanislava Rebernak (na posnetku) iz Kočnega pri Zgornji Polskavi.
"Društvo kmetic združuje devet aktivov kmečkih žena iz naše občine. Okrog 220 članic prihaja iz Črešnjevca, Keblja, Kočnega, Laporja, Slovenske Bistrice, Šmartnega na Pohorju, Tinja, Venčesla in Videža. Vsak od teh aktivov na svoj način deluje v lokalnem okolju in skrbi za ohranjanje kulinarične dediščine. S svojimi izdelki sodelujejo na raznih prireditvah in drugih dogodkih, vsako leto pa se predstavijo tudi na Dobrotah slovenskih kmetij na Ptuju in na Podobah bistriških domačij. Zelo nas veseli, da za svoje delo prejemajo najvišja priznanja," je še povedala dolgoletna predsednica in dodala, da nekateri od naštetih aktivov delujejo že več kot 40 let. "Prav tako sodelujejo tudi pri organizaciji strokovnih izobraževanj in kuharskih tečajev. Pred leti je bila za nas, za društvo in vse aktive, zelo velika pridobitev občinska kuhinja. Tam pripravljamo razne delavnice, tečaje in izobraževanja tako za članice kot za druge, ki se želijo izpopolniti v svojem znanju kuhanja. Vsako leto pa organiziramo tudi dve strokovni ekskurziji," poudarja Rebernakova.
Njihova prizadevanja bogatijo kulturni utrip regije in dokazujejo, da je podeželje neizčrpen vir navdiha, znanja in gostoljubnosti. S svojo neomajno predanostjo, strokovnostjo in ljubeznijo do domačih korenin članice društva gradijo most med preteklostjo in prihodnostjo ter skrbijo, da vonj domače kuhinje še dolgo ne bo izginil. "Vsega tega pa zagotovo ne bi zmogle brez podpore družinskih članov," dodaja dolgoletna predsednica društva, ki pomembno prispeva k razvoju lokalne skupnosti, podeželskega turizma in medgeneracijskega prenosa znanja.
Ob 30-letnici delovanja so v soboto, 29. marca, v Slomškovem domu v Slovenski Bistrici pripravile slovesnost, s katero so počastile prehojeno pot in hkrati predstavile jubilejno kuharsko knjigo Po domu zadiši, ko kuhaš naše jedi, v kateri so zbrani recepti, ki pripovedujejo zgodbo bistriškega podeželja.
Dragoceno kuharsko knjigo so izdale v sodelovanju z Ljudsko univerzo Slovenska Bistrica in s podporo občine Slovenska Bistrica. V njej je zbranih 114 preverjenih receptov jedi, ki se v družinah prenašajo iz roda v rod in so jih prispevale članice aktivov društva. Namenjena je tako začetnikom kot izkušenim kuharjem. "Upam, da boste našo knjigo pogosto uporabljali, pripravljali jedi po zbranih receptih, dodajali svoje – in cenili dobro domačo hrano. Nekateri recepti so še iz časov naših babic, vinska omaka, juha z domačimi rezanci in podobne dobrote v preteklosti niso smele manjkati na slovesnih dogodkih," je povedala Stanislava Rebernak in dodala, da imajo primernih receptov še za nekaj knjig.
"V tej dragoceni kuharici so zbrane modrosti in izkušnje članic aktivov kmečkih žena, vključenih v naše društvo - in tako je nastala ta nova in dragocena kuharica," je ob izidu knjige povedala direktorica Ljudske univerze Slovenska Bistrica Brigita Kruder. "Knjiga je urejena tako, da vas najprej povabi z lepo fotografijo vsake jedi, nato so natančni opisi vseh postopkov in dodane vse druge podrobnosti, ki vam bodo pri izbiri receptov v pomoč – od tega, kako zahtevna je priprava, koliko časa bomo potrebovali," je še pojasnila Kruderjeva, ki je knjigo predstavila skupaj s Srečkom Rajhom, ki z društvom aktivno sodeluje že vrsto let, v novi kuharici pa je tudi recept za orehovo potico, ki jo je konec lanskega leta spekel za papeža Frančiška.
Tudi župan Slovenske Bistrice Ivan Žagar je aktivnim kmečkim ženam čestital ob praznovanju in izidu knjige. "Že naslov pove, da je knjiga odraz kulinarične dediščine našega okolja in odziv časa, v katerem živimo. Knjiga ne dokumentira le receptov, ampak priča o druženju, učenju, prenosu znanja in povezovanju kulinarike s turizmom. Upam, da jo bodo z zanimanjem prebirale in uporabile tudi mlajše generacije," je izid knjige komentiral na slovesnosti ter članicam izrekel vse čestitke in priznanje, zaželel pa še naprej aktivno skrb za ohranjanje podeželja in kulinarike med Pohorjem in Halozami.
Nekaj jedi, ki so nastale po receptih iz knjige, so lahko obiskovalci pokusili na slovesnosti. Za knjigo je seveda veliko povpraševanje, za nakup je na voljo v TIC Slovenska Bistrica ali v spletni tržnici Jem domače.
Dogodek ob 30-letnici Društva kmetic so popestrili z bogatim spremljevalnim programom, v katerem so nastopile Pohorske dekline, ansambel Glasbene šole Slovenska Bistrica pod vodstvom Jožija Pongračiča, članice Aktiva kmečkih žena Kočno pa so s skeči poskrbele za razvedrilo.



