Umiki iz prodaje: Živila niso bolj nevarna, le sistem obveščanja se je spremenil

Lani je bilo objavljenih 259 odpoklicev in umikov živil, v letih pred tem pa približno polovico manj. Ali nas to mora skrbeti?

Sašo Bizjak
Datum 22. oktober 2025 05:00
Čas branja 4 min

V zadnjem obdobju smo zaznali večje število odpoklicev živil. Med drugim so se nanašali na grozdje, slive, čebulo, piščančja krila, korenje, oljčno olje, špagete in zamrznjene jagode. In sicer zaradi pretečenih rokov, uporabe nevarnih snovi, ki so lahko zdravju škodljive, in neskladnosti živil - kjer so na primer oglaševali ekološke izdelke, pa to niso bili. 

Je v zadnjem času res več odpoklicev živil in kje so razlogi za to, smo povprašali na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Za primerjavo so povedali, da so septembra lani objavili 25 novic na temo umikov in odpoklicev, letos septembra pa 15. "V primerjavi z lani je torej objav v istem časovnem obdobju manj," so pojasnili.

Po novem uprava ne obvešča le o nevarnih živilih, temveč tudi o neskladnih živilih, ki so sicer varna za uživanje ter o neskladnih in nevarnih živilih, ki sploh niso dosegla potrošnika in so bila na primer zadržana na meji. 
Andrej Petelinšek

V zadnjih letih je bilo več obvestil o umiku ali odpoklicu živil, saj so lani na podlagi sklepa vlade spremenili protokole obveščanja potrošnikov. Na spletni strani Nevarni in neskladni izdelki zdaj ne obveščajo potrošnikov le o nevarnih živilih, temveč tudi o neskladnih živilih, ugotovljenih v okviru uradnega nadzora, ki so sicer varna za uživanje. Poleg tega se obvešča o neskladnih in nevarnih živilih, ki sploh niso dosegla potrošnika in so bila na primer zadržana na meji. Da bi se varnost živil v zadnjem obdobju poslabšala, tako ne drži. "Cilj spremenjenega načina obveščanja je večja preglednost dela UVHVVR, saj so se v javnosti pojavljali očitki o prikrivanju informacij glede nevarnih živilih," pojasnjujejo. 

V letih 2024 in 2025 je zato tudi število objav večje v primerjavi s preteklimi leti. Lani je bilo tako objavljenih 259 odpoklicev, leto pred tem pa 133.

Razlogi za umike ali odpoklice so različni, in sicer prisotnost različnih kemijskih dejavnikov tveganja (različna onesnaževala – težke kovine, mikotoksini, alkaloidi, ostanki pesticidov, aditivi in arome), mikrobioloških dejavnikov tveganja, neustreznega označevanja (na primer odsotnost navedbe alergenov, napačno naveden rok uporabe ali odsotnost navodil za pripravo živila), prisotnost fizikalnih delcev – tujkov, prisotnost neodobrenih gensko spremenjenih organizmov in neustrezen vonj, videz, okus ali barva.

"Z namenom večje preglednosti ​UVHVVR ​informacije o neskladnih in nevarnih živilih objavlja na enotnem vladnem portalu Nevarni in neskladni izdelki | GOV.SI. Na tem portalu objavljajo informacije tudi druge inšpekcijske službe. To je torej mesto, kjer se lahko potrošniki seznanijo z aktualnimi informacijami o vseh umaknjenih oziroma odpoklicanih proizvodih in ravnajo v skladu s priporočili potrošnikom," še pojasnjujejo pri UVHVVR. Ob tem dodajajo, da so za zagotavljanje varnosti hrane odgovorni vsi, ki se kakor koli ukvarjajo z živili – proizvajalci, predelovalci, prevozniki, distributerji, gostinci in trgovci. "Poleg izvajalcev živilske dejavnosti pa imajo pomembno vlogo tudi potrošniki, ki s pravilnim ravnanjem z živili prispevajo k varnosti hrane in preprečijo tveganja, povezana z živili," so navedli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.
Izrael bo lahko sodeloval na Evroviziji, Slovenije na Dunaju ne bo. Se strinjate s tako odločitvijo RTV Slovenija?
Da, s tem smo pokazali moralno držo.
38%
295 glasov
Odpovedati bi se morali sodelovanju že pred leti.
39%
298 glasov
Ne, gre za glasbeni izbor in morali bi sodelovati.
16%
122 glasov
Ne vem, me ne zanima.
7%
52 glasov
Skupaj glasov: 767