To je pet živil, za katera je hladilnik več kot priporočljiv:
1. Moka
Čeprav moko običajno hranimo v shrambi, bi jo morali po nakupu za 48 ur dati v zamrzovalnik, da uničimo morebitna jajčeca škodljivcev. Nato moko shranimo v čisto, suho in hermetično zaprto posodo na temnem in hladnem mestu. Če posodo hranite v hladilniku, boste moki občutno podaljšali rok trajanja.
2. Nekatere vrste olj
Jedilna olja je najbolje hraniti na hladnem in temnem mestu. Medtem ko so klasična rastlinska olja, na primer sončnično ali olivno, varna v shrambi, bi morali bolj občutljiva olja – kot so avokadovo, olje grozdnih pešk, lešnikovo, sezamovo ali tartufovo – po odprtju hraniti v hladilniku. Tako jim podaljšamo obstojnost.
3. Suho sadje
Raziskave so pokazale, da ima suho sadje rok trajanja od šest mesecev do enega leta. Če ga hranimo v hladilniku, se ta čas lahko celo podvoji.
4. Lanena in konopljina semena
Lanena in konopljina semena so odličen rastlinski vir omega-3 maščobnih kislin, zato so pogosto na jedilniku tistih, ki ne uživajo hrane živalskega izvora. Gre za živila, ki se hitro pokvarijo, zato jih je priporočljivo hraniti v hladilniku.
5. Kupljene tortilje
Tortilje lahko hranite pri sobni temperaturi in jih uporabite do datuma, navedenega na embalaži. Če pa so v hladilniku, se rok uporabe lahko celo potroji, piše PunKufer.hr.
